Emlékmű

Mesterházy: sohasem épülhet meg a bűnösöket felmentő szobor!

Horthy Miklós kormányzó maradt; az ekkor kinevezett kormány kiszolgálta a megszállókat és kiszolgáltatta nekik az egész nemzetet; a magyar állam folytatta a háborút a náci Németország oldalán.

2014.03.19 18:55MTI

Az MSZP elnöke szerint a német megszállás ürügyén nem épülhet meg a magyar bűnösöket felmentő emlékmű.

Mesterházy Attila szerdán, a német megszállás hetvenedik évfordulója alkalmából közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: a magyar kormány megpróbálja meghamisítani a történelmet.

A "kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltje közleményében emlékeztetett a hetven évvel ezelőtti eseményekre: miután a hitleri Németország csapatai megszállták Magyarországot, Horthy Miklós kormányzó maradt; az ekkor kinevezett kormány kiszolgálta a megszállókat és kiszolgáltatta nekik az egész nemzetet; a magyar állam folytatta a háborút a náci Németország oldalán. Az MSZP-s politikus szerint az állam emiatt történelmének legnagyobb veszteségét szenvedte el, és ez vezetett a nemzet legnagyobb tragédiájához, a magyarországi zsidóság legnagyobb részének kiirtásához is.

Úgy folytatta: a magyarországi zsidóüldözés nem a megszállás napján kezdődött, csak ezen a napon vett minden korábbinál nagyobb lendületet és nyert külső bátorítást. Hozzátette: a magyar hatóságok aktív közreműködésével zajlott a magyar zsidóság kifosztása, szervezett összegyűjtése és deportálása.

A magyar állam vezetői szerinte gyávák, mert nem mernek szembenézni az állam egykori felelősségével, és hazugok, mert felmentenék az egykori bűnösöket. "Ezért próbálják meghamisítani a történelmünket. Ezért lett a szemükben zsidók tömeges meggyilkolásából idegenrendészeti eljárás. És ezért akarnak a német megszállás ürügyén a magyar bűnösöket felmentő emlékművet állítani" - olvasható közleményében.

Szóvá tette, hogy a zsidó szervezetek képviselői, "számos józan, bátor demokrata, a történelmi igazság őrzői" sem tudták elérni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megváltoztassa szándékát.

Nyomatékosította: a miniszterelnök által "továbbra is erőszakkal fölállítani tervezett emlékmű" nem valósulhat meg soha, mert megsérti zsidó honfitársainkat, meggyalázza az áldozatok emlékét és megakadályozza a szembenézést a múlttal.

Közleményét úgy zárta: a közelgő választás ezért a magyarság egész múltjáról és hosszú távú jövőjéről is szól, ezért szerinte a történelemhamisítás megakadályozása érdekében le kell váltani a kormányt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.