Emlékmű

A Mazsihisz távol marad az állami megemlékezésektől, Gyurcsány Orbánt ostorozza

Gyurcsány Ferenc elátkozottnak nevezte a Szabadság térre tervezett emlékművet, szerinte "az alattomosság, a tisztességtelenség május 31-én éppen akkora lesz, mint március 19-én."

2014.02.20 19:48ma.hu
Forrás: MTI

A Mazsihisz egyelőre távol marad a holokauszt-emlékévvel kapcsolatos állami megemlékezésektől - közölte Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója csütörtökön.

Zoltai Gusztáv azt mondta: bár Orbán Viktor miniszterelnöktől nagyon udvarias levelet kaptak, arra a három kérdésre, amelyet feltettek, nem kaptak választ. Így "e pillanatban az a döntés", hogy nem vesznek részt az állami megemlékezéseken, a civil pályázati alaptól elnyert támogatásokat visszafizetik azok, "akik akarják". Emellett nemzetközi és hazai gyűjtést rendeznek azért, hogy megtarthassák programjaikat - tette hozzá.

A Mazsihisz vezetősége pénteken ül össze, hivatalosan ott hozzák meg a döntést, amelyet azután a közgyűlésnek kell megerősítenie - mondta.

Nem érjük be azzal, hogy a német megszállás emlékművét nem március 19-én, hanem május végén állítják fel - mondta a DK elnöke egy csütörtöki, budapesti lakossági fórumon.

Gyurcsány Ferenc, aki elátkozottnak nevezte a Szabadság térre tervezett emlékművet, az egy erzsébetvárosi szálloda konferenciatermében tartott fórumán azt mondta: az alattomosság, a tisztességtelenség május 31-én éppen akkora lesz, mint március 19-én.

A DK elnöke bírálta Orbán Viktort azért, mert nem szólal meg az ukrajnai események kérdésében, holott korábban Magyarországon többször "szemkilövetőzött".

"Nem mi vagyunk a felelősek 2006 konfliktusáért, hanem azok, akik lelketlenül (...), mértéktartás, felelősségérzet nélkül odaküldték és odaszervezték" az embereket, ez pedig a Fidesz volt - jelentette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.