Müncheni műkincsek

Két végrendelet maradt Cornelius Gurlitt után

Két végrendelet maradt a náci rezsim idején tisztázatlan úton szerzett alkotásokat is tartalmazó képgyűjteménye révén híressé vált Cornelius Gurlitt után.

2014.05.14 11:39MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Az Adolf Hitler kedvenc műkereskedőjeként számon tartott Hildebrand Gurlitt május elején elhunyt fiának hagyatéki eljárását végző müncheni városi bíróság közleménye szerint a két - 2014. január 9-i, illetve február 21-i keltezésű - végrendelet kiegészíti egymást, a második dokumentum részletezi, kifejti az első taralmát.

A bíróság szóvivője mást nem közölt a végrendeletekről. Cornelius Gurlitt nem alapított családot, egyetlen testvére 2012-ben meghalt, közeli hozzátartozói nincsenek.

Első végrendelete szerint a több mint ezer alkotásból álló gyűjteményt egy svájci magánmúzeumra, a berni Szépművészeti Múzeumra (Kunstmuseum) hagyta. A múzeum szakértői jelenleg tanulmányozzák a jogi helyzetet. Az intézmény várhatóan júniusban dönt arról, hogy elfogadja-e az örökséget.

A Spiegel Online hírportál szerint a második végrendelet alapján egy távoli rokon jelentős, hatszámjegyű összeget örököl. Korábbi hírek szerint Gurlitt egy Spanyolországban élő unokatestvére arra készül, hogy megtámadja a végrendeletet.

A müncheni bíróság tájékoztatása szerint eddig senki sem kezdeményezett ilyen eljárást. A svájci múzeumnak hat hónapja van annak eldöntésére, hogy elfogadja-e az örökséget, a lehetséges németországi örökösöknek pedig hat hetük van a végrendelet megtámadására.

Cornelius Gurlitt 81 évesen hunyt el hosszú betegeskedés és egy szívműtét után müncheni otthonában, alig néhány héttel azután, hogy a német állammal és Bajorországgal megállapodást kötött, amelyben vállalta, hogy visszaadja a tulajdonosoknak vagy azok örököseinek az összes alkotást, amelyről megállapítják, hogy nácik rablással, erőszakkal, zsarolással szerezték meg az eredeti tulajdonostól.

A megállapodás részeként a hatóságok áprilisban feloldották a gyűjtemény zárlatát, de Gurlitt már nem láthatta újra a képeket. Cornelius Gurlitt visszavonultan élt, az apjától származó gyűjtemény ápolásával foglalkozott és a képek lefoglalásáig ismeretlen volt a német közéletben.

A számos modern klasszikus alkotást, köztük Pablo Picassótól és Marc Chagalltól származó festményeket tartalmazó kollekciót 2012-ben foglalták le a hatóságok, amikor adócsalás gyanúja miatt házkutatást tartottak nála.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.