Müncheni műkincsek

Beperelte Németországot a Gurlitt-hagyaték miatt egy amerikai férfi

Beperelte Németországot és Bajorországot egy amerikai férfi, aki a Cornelius Gurlitt kétes eredetű műgyűjteményében szereplő több alkotás "visszaszolgáltatását" követeli a német hatóságoktól.

2014.03.07 14:20MTI
freedigitalphotos.net

A New Yorkban élő David Toren szerdán nyújtotta be keresetét egy washingtoni bíróságon. Az egykor a náci rezsimnek dolgozó műkereskedő, Hildebrand Gurlitt több mint ezer képből álló hagyatékából, amelyre fia, Cornelius Gurlitt lakásában bukkantak a hatóságok 2012-ben, Toren több más kép mellett Max Liebermann Két lovas a tengerparton című alkotását követeli vissza, azok ugyanis szerinte másodfokú nagybátyjáé, David Friedmanné voltak.

Toren azt állítja, máig emlékszik arra, hogy fiatal korában látta a festményt rokona breslaui (Wroclaw) házában. A Két lovas a tengerparton egyike azoknak az alkotásoknak, amelyeket Augsburgban sajtótájékoztató keretében bemutattak a nyilvánosságnak.

A férfi ügyvédjei szerint a német hatóságok tudták, hogy Toren a kép jogos örököse, de két éven át visszatartották ezt az információt, ami által "meghosszabbították a holokausztáldozatok szenvedését".

A 88 éves férfi, akinek a nácik az egész családját megölték, 1956-ban vándorolt ki az Egyesült Államokba. Cornelius Gurlitt és jogi képviselői információs honlapot (gurlitt.info) készítettek azzal a szándékkal, hogy teret nyissanak a két éve lefoglalt gyűjtemény körüli ügyek megvitatására, lehetőséget adjanak visszaszolgáltatási igények benyújtására és tájékoztassanak a jogi háttérről.

A jogi képviselők hétfői közleménye szerint a jelentkezők addig előterjesztett igényei alapján az 1280 alkotásból álló, egymilliárd euró értékűre becsült gyűjtemény legfeljebb 3 százalékáról feltételezhető, hogy a nácik rablással, erőszakkal, zsarolással szerezték meg az eredeti tulajdonostól.

A gyűjteményt állami megbízásból vizsgáló nemzetközi szakértői munkacsoport vizsgálatai szerint viszont 593 képről feltételezhető, hogy a nácik által rabolt műkincsek kategóriájába tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.