680 ezer fontért kelt el

Elárverezték a világ egyik legnagyobb sósvízi gyöngyét

A világ egyik legnagyobb természetes sósvízi gyöngyét árverezték el a dél-angliai Salisburyben 680 ezer fontért (254 millió forint).

2014.05.02 17:45MTI
freedigitalphotos.net/Boykung

A szokatlan méretű, üveggolyó nagyságú gyöngyöt a londoni ékszerész, David Morris vásárolta meg. Előzetesen 120 ezer fontra (45 millió forintra) becsülték az értékét, de a licitálás ennek többszörösénél ért véget - tette közzé a Wolley és Wallis aukciósház.

Az ékesség a maga 16,5-17,4 milliméteres átmérőjével a világ egyik legnagyobb gömb alakú természetes gyöngye, amelyet valaha a piacon eladásra kínáltak. Fehér alapszíne a fényben halvány rózsaszínben és zöldben játszik. Súlya körülbelül 8,6 gramm, egyik oldalába lyukat fúrtak.

Az árverési cég közölte: nem tudják, hogy az új tulajdonos mihez kezd a gyönggyel. "Lehet, hogy egy új rendkívüli ékszer készül belőle?" - tette fel a kérdést Jonathan Edwards, a Wolley és Wallis szakértője. Hozzáfűzte, a gyöngy feltehetően egy igen nagy kagylóból származhat, talán a melegebb ausztrál vagy panamai vizekből.

A maga 680 ezer fontos árával a most elárverezett gyöngy messze nem a legdrágább: 2005-ben a Christie's 2,1 millió eurós összegért adott el egy cseppformájú ritkaságot, amelyet le Régente néven emlegetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.