Felújítás miatt

Másfél-két évig zárva lesz a Szépművészeti Múzeum

A következő év elején várhatóan másfél-két évre bezár a Szépművészeti Múzeum a 2. világháború óta romos állapotban lévő Román csarnok felújítása miatt. Az időszaki kiállítások azonban nem maradnak el.

2014.04.29 17:05MTI
Forrás: Wikipedia

A Szépművészeti nagy Rembrandt-kiállításának végeztével, 2015 elején egy időre a múzeum is bezárja kapuit a közönség előtt - jelentette be kedden Budapesten a Szépművészetit és az MNG-t vezető Baán László.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a Schickedanz-palota Román csarnoka még a 2. világháborúban szenvedett súlyos károkat, azóta raktárként használják, illetve a múzeum gipszmásolat-gyűjteményének egy részét őrzik ott.

Baán László hangsúlyozta: a kormány április 10-i határozata szerint a városligeti Múzeumi negyednek 2018. március 15-ig el kell készülnie, a projektben pedig fontos szerepe lesz a Szépművészeti épületének, hiszen abban az MNG-vel újraegyesült gyűjtemény régi mestereinek munkáit állítják majd ki.

Ennek érdekében nemcsak a Román csarnokot hozzák rendbe, hanem felújítják a százéves fűtési rendszert és egyéb rekonstrukciós munkákat is elvégeznek - közölte.

A rekonstrukció idejére a Szépművészeti gyűjteményének legjavát, mintegy 40-50 művet a Nemzeti Galériában láthatja a közönség, és saját tárlatai mellett az MNG ad otthont a Szépművészeti időszaki kiállításainak, például a 2016 őszére tervezett, nagyszabású El Greco-kiállításnak is - árulta el a főigazgató.

Baán László elmondta: a jelenleg a Román csarnokban őrzött gipszmásolat-gyűjteményt felújítják és a komáromi Csillagerődben hoznak létre belőle állandó kiállítást, a tervek szerint 2017-től.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.