A Szépművészetibe

Milliárdokért vásárolhatott aktképet a magyar kormány

Világszenzációt jelentő festményt vagy esetleg gyűjteményt vásárolt a magyar állam.

2014.02.24 16:22ma.hu

Szakértők szerint Gustave Courbet egyik erotikus képe, a Fehér harisnyás akt kerülhet a Szépművészeti Múzeumba - írta a napi.hu-ra hivatkozva az Origo.

Az újság felhívta a figyelmet a költségvetésről szóló minisztériumi beszámolóban szereplő egyik tételre, amely a megfogalmazás szerint "4,5 milliárd forint egy külföldi személy kártalanítására egy ügyvédi irodában letétbe helyezett összeg a Szépművészeti Múzeumnál".

A Napi.hu a nemzetgazdasági tárcától, az Emberi Erőforrás Minisztériumánál és a Szépművészeti Múzeumtól megkérdezte, hogy mire vonatkozik 4,5 milliárdos "kártalanítás", érdemi választ azonban sehonnan sem kapott, a múzeum válasza alapján erre csak a jogügylet lezárása után, várhatóan az év közepén kerülhet sor.

Az újság muzeológus és műkereskedelmi szakmában dolgozó szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy a 4,5 milliárd vélhetően egy értékes festmény ellenértéke lehet.

Az összeg ugyanis pontosan megegyezik egy közelmúltban megvételre felajánlott aktkép árával. A különleges műtárgy Gustave Courbet, egy kalandos sorsú festménye, amely az Európa hírű Hatvany gyűjtemény ékessége volt a II. világháború előtt.

A Fehér harisnyás aktnak is nevezett festmény évtizedekre eltűnt, majd 2007-ben egy szlovákiai orvos lakásában került elő, aki állítólag egy szovjet katonától kapta. Aztán az örökösöktől üzletemberekhez került, majd 300 ezer euróért felajánlották magyar múzeumoknak is. Később a párizsi Louvre tett rá ajánlatot - immár 15 millió euróért -, ám a francia a múzeum vezetői a kép zivataros múltjától tartva végül elálltak a vételtől.

Tavaly év végén aztán ismét feltűnt a piacon, és felajánlották a magyar kormánynak is. A Napi.hu úgy értesült, hogy a Courbet-festmény megvételét januárban bonyolíthatták le, ezért szerepel a költségvetési beszámolóban is.

Ez a kiadás bizonyára nem része annak a 30 milliárd forintos keretnek, amelynek felhasználásáról a Magyar Nemzeti Bank dönthet, és amelyet műkincsvásárlásra határoztak meg.

Egy másik, sokkal kevésbé valószínű feltételezés szerint az állam Schiffer Miksa hagyatékát vette meg a külföldön élő örökösöktől. Az építész, építési vállalkozó Schiffer Hatvany Lajoshoz hasonlóan igényes gyűjtő volt, és nagyvonalú mecénásnak is ismerték kortársai.

Zsidó származása miatt 1944-ben haláltáborba akarták hurcolni, de ő inkább az öngyilkosságot választotta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.