Jégszivárvány

Miért olyan sikeresek a nők Norvégiában?

A norvég férfiak manapság sokkal többet foglalkoznak a gyerekekkel, mint korábban. Minden a viking időkre nyúlik vissza.

2014.04.26 20:30MTI
Forrás: Wikipedia

Jégszivárvány címmel péntek este mutatták be Budapesten a legújabb kortárs norvég drámákat egybegyűjtő könyvet, valamint Az apaszerep története című tanulmánykötet az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, a XXI. nemzetközi könyvfesztivál keretében.

A Jégszivárvány című könyvben hat kortárs norvég drámaíró: Arne Lygre: Eltűnök örökre; Tore Vagn Lid: Pusztíts el mindent!; Olaug Nilssen: Nagy és csúnya; Maria Tryti Vennerod: Országos felmérő; Fredrik Brattberg: A visszatérések; valamint Johan Harstad: Satöbbi című írásai szerepelnek. A történeteket Kovács katáng Ferenc és Borka László fordította magyarra, a könyvet a Napkút Kiadó jelentette meg. Jorgen Lorentzen Az apaszerep történte című szakkönyvében 1850-től 2012-ig vizsgálja a férfiak szerepének változását, és az apák szerepének alakulását Norvégiában. A kötet a Pont Kiadó gondozásában jelent meg, a tanulmányt Kunszenti Ágnes és Kovács katáng Ferenc fordította.

A kötetek budapesti bemutatóján Szávai Ilona a Pont Kiadó vezetője elmondta, hogy az 1956-ban született Jorgen Lorentzen egy alapos tanulmánykötet állított össze, sokoldalúan megközelítve ezt a szokatlan témát. A legfontosabb férfi funkciók történeti alakulásának elemzésével egy olyan fontos dologra talált rá, amely Magyarországon még felfedezésre és alapos vizsgálatra vár - tette hozzá a kiadó vezetője.

Szávai Ilona szerint a tanulmány jól olvasható és több irodalmi vonatkozást is tartalmaz.

Jorgen Lorentzen a budapesti bemutatón arról beszélt, hogy Norvégiában a nőmozgalmak korán elterjedtek és ma is nagyon hatékonyan működnek. Ebben szerepet játszott, hogy a nőknek kiemelt szerepe volt az országban. A férfiak ugyanis rendszeresen kihajóztak a tengerre halászni és hónapokig távol voltak a családtól. Emiatt a nyári és a kora őszi időszakban a mezőgazdasági munkákat az asszonyoknak kellett ellátniuk. Az ország függetlenségi mozgalmaiban is jelentős szerepet töltöttek be az asszonyok - hangsúlyozta.

A szerző szerint a norvég férfiak manapság sokkal többet foglalkoznak a gyerekekkel, mint korábban. "Kezdetben a nők hívták a férfiakat, hogy vegyenek részt a házimunkában, amibe ők beleszerettek és manapság azért harcolnak, hogy gyerek gondozásának nagy részében is részt vehessenek" - hangsúlyozta Jorgen Lorentzen.

Szondi György, a Napkút Kiadó vezetője a Jégszivárvány című kötetről azt mondta, azért is jelentették meg a kortárs norvég szerzők írásait, hogy a magyarországi színpadokon is bemutathassák őket. Hangsúlyozta, hogy a hat legújabb kortárs drámát tartalmazó könyvet az idei pécsi színházi találkozón is bemutatják, és elemzik a színházi szakemberek.

Tore Vagn Lid A pusztíts el mindent! című dráma szerzője felidézte, hogy egy, a 1920-es gazdasági válságról szóló Brecht dráma keltette fel először érdeklődését és inspirálta arra, hogy megírja a darabot. Leginkább az érdekelte, hogyan jelenítették meg a korabeli szerzők az akkori gazdasági krízist, nemcsak témájában, hanem formájában is.

Egy kisebb csapattal bejárták Európa válság-sújtotta országait, interjúkat, jegyzeteket készítettek és megpróbálták felmérni, hogy a válságnak hol milyen hatásai vannak. Leginkább arra koncentráltak, hogy ezekben az országokban miért lett több öngyilkos. A darabban is egy öngyilkosságról van szó, de itt egy ember tragédiájaként mutatják be a megrázó eseményt - mondta Tore Vagn Lid.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.