Rendkívül jó állapotban maradt fenn

Hatalmas összegért kelt el Ptolemaiosz 15. századi világtérképe

Több mint 300 ezer dollárért (közel 71 millió forint) kelt el a Christie's New York-i árverésén Ptolemaiosz Klaudiosz ókori tudós 2. században készült világtérképnek a 15. században Németországban nyomtatott példánya.

2014.04.03 18:45MTI

A világtérképet, amelynek értékét az árverés szervezői 240 ezer dollárra becsülték, 1482-ben nyomtatták Ulmban, mindössze tíz évvel azelőtt, hogy Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát. Ez volt az első Ptolemaiosz-térkép, amelyet nem Itáliában nyomtattak. A nagy földrajzi felfedezések előtt Európában Ptolemaiosz világtérképe számított a földrajzi ismeretek fő tárházának.

A ritkaság megvásárlójának nevét nem hozták nyilvánosságra.

Az árverési ház szóvivője szerint a térkép rendkívül jó állapotban maradt fenn. Kenneth Nebenzahl ismert chicagói műgyűjtő bocsátotta árverésre. Gyűjteményéből összesen 180 ritka térkép, történelmi dokumentum és más tárgy került kalapács alá, 775 ezer dollár (174 millió forint) összértékben.

Nem talált vevőre az árverés csúcspontjának tartott -1815-ben és 1819-ben John Cary híres londoni kartográfus, vésnök és kiadó és fivére, William készítette - föld- illetve éggömb. A földgömbön megtalálhatók a korszak legfontosabb felfedezései, egyebek mellett James Cook expedíciójának útvonalai. Az éggömbön mintegy 3500 csillag látható, több, mint a korábbi ábrázolásokon. Az együttesen megvételre kínált gömbök értékét 200-300 ezer dollárra becsülték (44,8-67 millió forint).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.