72 éves volt

Elhunyt Oldrich Skacha, Václav Havel és a cseh ellenzéki mozgalom fotósa

Hosszú betegség után, 72 évesen elhunyt szombaton Oldrich Skacha cseh fotóriporter, Václav Havel egykori cseh ellenzéki vezető, későbbi államfő közeli barátja és személyi fotósa, az antikommunista cseh ellenzéki mozgalom képi dokumentálója.

2014.03.30 15:08MTI
freedigitalphotos.net

Oldrich Skacha fotóriporterként kezdte pályafutását, de az 1968-as prágai tavasz leverése után eltiltották hivatása gyakorlásától, és csak kertészként talált munkát magának.

Az 1970-es évek elején csatlakozott az ellenzékhez, fotósként dokumentálni kezdte Havel és a polgárjogi mozgalom többi vezető személyiségének tevékenységét. Kollégájával, Bohdan Holomicekkel megörökítették a csehországi ellenzék minden jelentősebb megmozdulását.

Az 1989-es fordulat után, amikor Václav Havelt államfővé választották, Oldrich lett az elnök személyi fotósa. "Az én fényképezőgépem előtt Havelnek soha nem kellett megjátszania magát, nem félt a gépemtől" - mondta egyszer Oldrich arról, milyen volt Havelt fényképezni.

A csehszlovákiai forradalom hősének 2011-es halála után heteken át Oldrichnak egy Havelről készült, az író-politikust egy nagyon személyes pillanatban megörökítő óriási fotója díszítette a Prágai Nemzeti Múzeum homlokzatát. Oldrich fotóiból Bécsben, Párizsban, New Yorkban és a világ más városaiban is rendeztek kiállítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.