Csaknem 300 éves Stradivari-brácsa

"A létező legjobb hangszer a maga nemében"

Az eddigi rekord háromszorosáért akarnak eladni árverésen egy Stradivari-brácsát. Tippeljen, mennyire horribilis ez az összeg!

2014.03.26 23:30MTI

A zenetörténet leghíresebb vonóshangszer-készítője, a cremonai Antonio Stradivari műhelyében 1719-ben készült, egy korábbi tulajdonosa neve alapján Macdonaldként emlegetett hangszert júniusban New Yorkban bocsátja árverésre a Sotheby's az Ingles & Hayday nevű, hangszerekre szakosodott aukciósházzal közösen.

Az aukció szervezői hangsúlyozzák, hogy messze a Stradivari-brácsák legjobbikáról van szó, amely "makulátlan" állapotban maradt fenn, s mivel az elmúlt fél évszázadban egyetlen Stardivari-brácsa sem került a piacra, egyedülálló alkalom nyílik a vásárlására. Az 1737-ben elhunyt Stradivari műhelyében 600 hegedű és 50 cselló készült, de csak 10 brácsa, ráadásul a cremonai mester fénykorának számító 1700 és 1720 közötti években mindössze kettő.

Az eddigi legdrágább hangszer a Lady Blunt becenevű Stradivari-hegedű volt, amely 15,9 millió dollárért kelt el egy 2011-es árverésen. Egy évvel később állítólag 16 millió dollárért cserélt gazdát magánkereskedelemben egy 1741-es Guarneri-hegedű, a "Vieuxtemps Guarneri", ezt az adásvételt azonban hivatalosan sosem erősítették meg.

Az egykori tulajdonosáról, Lord Macdonaldról elnevezett, most kalapács alá kerülő brácsa 50 évvel ezelőtt egyszer már gazdát cserélt 81 ezer dollárért. Akkor a bécsi születésű Peter Schidlof zenész vásárolta meg, aki a nácik elől menekülve Londonban telepedett le és ott megalapította az Amadeus Quartetet; a muzsikus 1987-es halála után a becses hangszer a család birtokában maradt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.