Izraelben is lesz koncert

Elkapkodták a jegyeket a Rolling Stones bécsi fellépésére

Alig 75 perc alatt elkapkodták a jegyeket a Rolling Stones június 16-i bécsi fellépésére kedden, miközben Izraelben bejelentették, hogy a brit rockbanda oda is ellátogat és fennállása óta első koncertjét adja majd a Szentföldön.

2014.03.26 01:30MTI
Forrás: YouTube

Palesztin szervezetek Izrael bojkottjára szólították fel a zenekart. A Rolling Stones az Ernst Happel Stadionban lép fel az osztrák fővárosban, az 55 ezer jegy árusítását kedd délelőtt 9-kor kezdték meg, bő egy órával később azonban már csak néhány jegy maradt, azok is igencsak borsos árú VIP-belépők vagy különleges csomagok részei. Bécset megelőzően, június 4-én az együttes Tel-Avivban ad koncertet.

Ez lesz az első alkalom, hogy a Rolling Stones Izraelben lép fel. A közel-keleti országban jelentős hírnek számít, ha az élvonalba tartozó zenészek koncerteznek ott, ugyanis sok zenész elkerüli Izraelt a térségbeli feszült politikai helyzet miatt. Néhány órával a koncert bejelentése után a tel-avivi fellépés lemondására szólították fel a brit együttest is Izrael bojkottját sürgető szervezetek.

Rafif Ziada, az Izrael tudományos és kulturális bojkottját szorgalmazó palesztin kampányszervezet szóvivője emlékeztette a Rolling Stonest, hogy hajdan a fajüldöző Dél-afrikai Köztársaság bojkottjának élvonalbeli szószólói voltak, s ha ma fellépnek Izraelben, az felérne a fajüldöző Dél-Afrikában való koncertezéssel.

"A palesztin szervezetek felszólítják a Rolling Stonest, hogy ne lépjenek fel a fajüldöző Izraelben, és ne hunyjanak szemet a nemzetközi jog és a palesztinok emberi jogainak lábbal tiprása fölött" - mondta a szóvivő, aki egyben az Izrael-ellenes nemzetközi bojkottszervezet, a BSD (Bojkott, Szankció, Dezinvesztíció) nevében is szólt.

A BSD-kampány hatására egyes előadók megtagadták a koncertezést Izraelben, így a Faithless vagy a Massive Attack együttes. Mások azonban elmennek Izraelbe, még az idén fellép például Neil Young, Justin Timberlake, a Soundgarden vagy a Cirque du Soleil.

Az izraeli szervezők lelkendezve beszéltek arról, hogy sikerült végre megnyerni a Rolling Stonest egy izraeli koncert számára. Shuki Weiss főszervező elmondta, hogy 6,7 millió dollárt fizetnek az együttesnek a Hajarkon parkban adandó "történelmi" szabadtéri koncertért. Az átszámítva 145-580 euróba kerülő jegyek árusítása vasárnap kezdődik.

A palesztin bojkottkampány eredményeként egyre több vállalat és kormány jelenti be, hogy nem köt ügyletet olyan izraeli cégekkel, amelyeknek közük van megszállt palesztin területen létesített zsidó telepekkel.

A brit rockbanda egyébként nemrég elhalasztotta ausztráliai és új-zélandi koncertjeit Mick Jagger divattervező barátnőjének, L'wren Scottnak az öngyilkossága miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.