Pollock-festmény

Festmény az E.ontól? Olyan is...

A ránézésre művészi értéket nem (sem) mutató festményért 20 millió dollárt(!) remélnek. Ennyire rosszul megy az energiabiznisz?

2014.03.22 13:55MTI
Íme, a "festmény"

Megválik műgyűjteménye egyik kiemelkedő darabjától, egy Pollock-festménytől az E.on német energiakonszern, amely 20 millió dollárt (4,54 milliárd forintot) remél a Number 5 (Elegant Lady) című alkotásért a Christie's aukciósház május 13-i New York-i árverésén.

A bevételt a cég a düsseldorfi Museum Kunstpalast és más projektek finanszírozására akarja fordítani.

Jackson Pollock 1951-ben festette a képet, amelyen az első látásra őrült vonalakban nehezen vehető csak ki a fő motívum. A csaknem másfél méteres kép a Christie's szerint 1980 óta annak a Veba konszernnek a tulajdonában volt, amely 2000-ben olvadt bele az E.on cégbe. Az, hogy a Veba annak idején mennyit fizetett érte, nem ismert.

A Number 5 (Elegant Lady) nem tévesztendő össze az absztrakt expresszionizmus és a tasizmus kiemelkedő alakjaként ismert amerikai művész Number 5 című alkotásával. Utóbbi volt sokáig a világ legdrágábban eladott festménye, amely magántranzakció keretében 140 millió dollárért cserélt gazdát 2006-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.