Meghódítanák Európát

Saját borkollekciót dobott piacra a Mandela-család

Saját borkollekciót dobott piacra a héten Hollandiában Nelson Mandela néhai dél-afrikai elnök legidősebb lánya és egyik leányunokája, remélve, hogy a világszerte ismert márkanév segítségükre lesz az európai piac meghódításában.

2014.03.20 10:59MTI
MTI

A House of Mandela borászat Thembu-kollekciója, amelynek neve a néhai polgárjogi harcos származására, a xhosza nép thembu törzsére utal, a Mandela-család első kereskedelmi vállalkozása - mondta el az újságíróknak Makaziwe Mandela, a kollekció amszterdami bemutatásakor. "Családként mindig is szerettük volna elmesélni a Mandela-ház történetét, amely nem csupán az édesapámról szól, hanem arról, hogy ő honnan jött és hol vannak a mi gyökereink" - mondta.

A Mandela-borok már Dél-Afrikában és a világ más pontjain is beszerezhetőek. A Hollandiában forgalomba kerülő négy változatot - a pinot noir és a közönséges dél-francia cinsaut keresztezésével világra jött Pinotage, egy kifejezetten a holland piacra szánt tüzes merlot, egy gyümölcsös chardonnay és egy élénk sauvignon - 5,49 eurós (1700 forint) ajánlott fogyasztói áron értékesítik.

A néhai dél-afrikai elnök lánya szerint a borpiacra való belépés gondolata Mandela 85. születésnapja után merült fel először. Az álom 2010-ben vált valóra, amikor Makaziwe és lánya, Tukwini beindította saját borászatukat a Nyugati-Fokföld tartomány borgazdaságaiból származó szőlőkre támaszkodva.

A munkálatokat ma már a 36 esztendős vincellér, Erlank Erasmus segíti, és a borokhoz használt szőlőket a méltányos kereskedelem (fair trade) szellemében működő gazdaságokból szerzi be a pincészet. Dél-Afrika borexportja tavaly megdöntött minden korábbi rekordot.

Az ország legnagyobb felvevőpiacának számító Nagy-Britanniában 21 százalékkal nőt a dél-afrikai bor eladása, elérve a 111,2 millió litert. A dél-afrikai borok nemzetközi népszerűsítésével foglalkozó Wines of South Africa szervezet szerint a Németországba irányuló kivitel 24 százalékkal, az Oroszországba irányuló export 18 százalékkal növekedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.