Budapesten

19 film támogatásáról döntött az Európa Tanács filmalapja

Az Eurimages, az Európa Tanács filmalapja Budapesten tartotta 134. plenáris ülését, amelyen 19 koprodukció, köztük két magyar részvétellel készülő film gyártásának támogatásáról született döntés.

2014.03.19 18:13MTI

Nils Gaup norvég rendező Birkebeinerne című, norvég-svéd-ír-magyar koprodukcióban készülő filmje 460 000 euró gyártási támogatást kapott, Tudor Giurgiu román rendező-producer Cristian című román-bolgár-magyar koprodukcióban készülő filmje pedig 160 000 euró értékű hozzájárulást nyert - közölte a Magyar Filmunió szerdán az MTI-vel.

Az ülésen csaknem 5,8 millió euró összértékű filmszakmai támogatást szavazott meg az Eurimages igazgató tanácsa, a forgalmazási támogatásokat illetően 78 film mozibemutatóját támogatta, köztük a Vertigo Média két, és a Mozinet egy magyarországi premierjét.

A filmunió közlése szerint az aktuális pályázatok megvitatásán túl az ülésen vizsgálták a nem európai országokkal való együttműködés lehetőségeit, valamint elemezték a nők filmiparbeli részvételét. Az Eurimages Gender Equality (nemek közötti egyenlőség) kutatócsoportjának vezetői és a European Women's Audiovisual Network (EWA) képviselői bemutatták az aktuális európai helyzetet és Svédország, Finnország és Ausztria azon kezdeményezéseit, amelyek a nemek közötti egyenlőséget szorgalmazzák a filmiparban.

A kutatócsoport felméréseket végez, információkat gyűjt nemzeti és európai szinten a helyzet jobb megértése érdekében, továbbá javaslatokat dolgoz ki a nemek közötti egyenlőség erősítésére a filmalapon belül. A beérkező adatokból 2014 végére részletes értékelés készül.

A nők filmiparbeli helyzetéről megrendezett beszélgetésen a magyar szakma képviseletében részt vett mások mellett Enyedi Ildikó és Kocsis Ágnes filmrendező, Mécs Mónika és Pataki Ági producer, továbbá Divinyi Réka forgatókönyvíró és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója is.

A 36 tagországot számláló Eurimages 1989-es alapítása óta 1579 európai koprodukciós film gyártását támogatta 479 millió euró értékben, köztük Mundruczó Kornél jelenleg utómunkában lévő Fehér Isten címmel készülő filmjét, Szász János A nagy füzet, Fliegauf Bence Csak a szél, Szabó István Az ajtó, Tarr Béla A torinói ló, Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című, többségi magyar részvételű koprodukciójának gyártását, számos kisebbségi magyar részvétellel készült mozifilmet és magyar filmforgalmazókat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.