Dokumentumfilm a Dűnéről

Az egyik leghíresebb film, amely soha nem készült el

Az egyik leghíresebb soha le nem forgatott filmről, a chilei kultfilmes, Alejandro Jodorowsky Dűne című tervezett produkciójáról készült, és számos filmfesztiválon megfordult dokumentumfilm március végén kerül az észak-amerikai mozikba.

2014.03.14 15:18MTI
freedigitalphotos.net

Frank Herbert klasszikus science-fiction regénye nyomán Jodorowsky a hetvenes évek közepén akart filmet forgatni. A szereposztásban Orson Welles, Mick Jagger és Salvador Dalí is helyet kapott, Peter Gabriel, a Pink Floyd és a Magma jegyezte volna a filmzenét, a képi világ és a karakterek kidolgozását pedig H. R.

Gigerre és Jean Giraud-ra bízta Jodorowsky. "A felvevőgép sohasem kezdett forogni. A filmhez viszont az elejétől a végéig összesen 3000 rajzból álló képes forgatókönyv készült" - idézte fel Frank Pavich, a hamvában holt produkcióról szóló dokumentumfilm alkotója.

Pavich a rendezővel, a producerrel, valamint a filmterven dolgozó művészekkel készített interjúkból bontotta ki az el nem készült, mégis legendává vált film történetét.

A képes forgatókönyvet annak idején könyvformába szerkesztve több stúdiónak eljuttatták, de azok hiába találták izgalmasnak az ötletet, a különc Jodorowsky olyan korábbi munkái, mint A vakond vagy A szent hegy, elriasztották őket.

"Talán ez volt a projekt sorsa. A könyvben vázolt világ önálló életre kelt, és nagy hatással volt későbbi produkciókra" - idézte a BBC Pavich véleményét. Jodorowsky Dűnéjét sokan tartják az Alien-filmek és a Szárnyas fejvadász előfutárának.

A 90 perces dokumentumfilmet 2013-ban a cannes-i filmfesztivál Rendezők kéthete programjában vetítették nagy sikerrel, később a torontói, londoni és tokiói nemzetközi filmmustrán is bemutatták. Észak-Amerikában március 28-án kerül a mozikba. A Dűnéből egyébként végül 1984-ben David Lynch forgatókönyvéből és rendezésében született mozifilm.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.