Interneten gyűjtött pénzt

Összedobatta Neil Young új zenelejátszója árát a neten

Egyetlen nap alatt gyűjtötte össze az internet révén a pénzt Neil Young kanadai zenész új projektjéhez, egy különlegesen magas minőségű zenelejátszásra képes készülék kifejlesztéséhez.

2014.03.14 06:30MTI

A Kickstarter nevű, közösségi finanszírozással foglalkozó internetes oldalon egy nap alatt több mint négyezer adományozó segítségével gyűlt össze 1,3 millió dollár (mintegy 290,5 millió forint) a kanadai zenész PonoPlayer nevű zenelejátszó projektjére. Április közepéig 800 ezer dollár (mintegy 180 millió forint) volt a célul kitűzött összeg.

A készülék első szériája a tervek szerint októberben kerül a piacra 399 dollárért, a Kickstarteren adományozók 300 dollárért is megvásárolhatják.

Young évek óta kritizálja, hogy az okostelefonokon és egyéb eszközökön lejátszható zenéket drasztikus módon tömörítik, ami a minőség romlásához vezet. Cége, a PonoMusic a nagyfelbontású FLAC digitális formátummal foglalkozik, amely jobb minőséget, de nagyobb adatforgalmat jelent.

Kifejlesztett lejátszójuk, a PonoPlayer ezért 128 gigabájtos tárhellyel rendelkezik, ez akár 800 jó minőségű zeneszámhoz is elegendő lehet. A PonoPlayer hifi-berendezésekhez is csatolható. A fejlesztők ígérete szerint a felhasználók észlelni fogják a különbséget.

A zenelejátszókat gyártó ipar kissé megfeneklett, mivel a zenét elsősorban okostelefonokon tárolják vagy akár közvetlenül az internetről, felhőalapú szolgáltatók révén is hallgatják a zenekedvelők.

Az igazán audiofil közönség részéről azonban továbbra is él az igény a magas minőségű zene iránt, Young és a PonoMusic pedig ebből akar profitálni.

Léteznek már különböző platformok, amelyekről FLAC-formátumban tölthetőek le a zenék. Neil Young cége egy szintén magas minőségű streamingszolgáltatás kialakításán is dolgozik. A PonoMusic Store-on kínált albumok várhatóan 15-25 dollárért (3300-5600 forintért) lesznek megvásárolhatóak.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.