Kiválasztás

Kiújult a csata III. Richárd végső nyughelyén

Több mint öt évszázaddal az után, hogy életét vesztette a bosworthi csatában, III. Richárd, Anglia középkori uralkodója egy újabb háborúskodás középpontjába került.

2014.03.14 02:30MTI
The history blog

Ezúttal leszármazottai azért viaskodnak, hova temessék el a York-ház utolsó királyának 2012-ben megtalált maradványait. Jelenkori leszármazottai, akik a Plantagenet Szövetségbe tömörültek, azt kérték Anglia felső bíróságától, hozzon döntést azokról a tervekről, amelyek alapján ősük maradványait Leicesterben temetnék el újra, abban a városban, amelynek egyik parkolójában két éve megtalálták a király csontjait.

A Plantagenet-utódok szerint a brit igazságügyi minisztérium ésszerűtlenül döntött, amikor engedélyt adott Leicesternek arra, hogy világhírű katedrálisában temessék el III. Richárdot, és azzal érvelnek, hogy Anglia utolsó Plantagenet-királyának végső nyughelyéről konzultációt kellene indítani a közvélemény körében.

"Igen is fontos az, hogy mi történik, amikor azonosítják azt az egyetlen királyt 1066 óta, akinek maradványait korábban nem azonosították. Nem szabad a véletlenre, hóbortra, vagy kereskedelmi érdekekre bízni" - érvelt a bíróságon tartott kétnapos meghallgatás első napján, csütörtökön Gerard Clarke, a szövetség ügyvédje.

III. Richárd maradványainak megtalálása 2012-ben az utóbbi évek legszenzációsabb angol régészeti felfedezése volt. A csontokra közel ahhoz a helyhez bukkantak rá, ahol 1485-ben a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatát vívták. Itt ölték meg az utolsó angol királyt.

Leicester város önkormányzata egy négymillió fontból megvalósuló látogatóközpont tervével állt elő, ezt a maradványok felfedezésének helyén építenék fel. A Plantagenet-utódok azonban azt akarják, hogy ősüket Yorkban, 26 hónapos uralkodásának északi hatalmi központjában temessék el. Ezért indították el a bírósági eljárást. Tavaly mintegy 100 ember vonult fel Yorkban a királyi temetés támogatására.

A rózsák háborúja a két rivális dinasztia - a York-házat szimbolizáló fehér rózsa és a Lancaster-házat szimbolizáló vörös rózsa - szembenállásáról kapta nevét. Harcaik mintegy 30 éven át tartottak, III. Richárd vereséig Tudor Henrik által, aki VII. Henrik néven lépett trónra.

III. Richárd az angol történelem egyik legellentmondásosabb személyisége: néhányan fenevadnak tartják, aki nem riadt vissza rokonai meggyilkolásától sem, hogy trónra léphessen, mások azt állítják, hogy ellenségei festették róla igaztalan képet. William Shakespeare drámájában hatalomimádó púposnak festette le őt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.