Nyugat-Virginia

Country lett a himnusz

John Denver 1971-es klasszikusa, a Country Roads című szám elérte a legmagasabb megtiszteltetést.

2014.03.13 01:30MTI

Az amerikai szövetségi állam parlamentje nagy többséggel fogadta el az erről szóló döntést a napokban. Ezzel négyre emelkedett Nyugat-Virginia himnuszainak száma.

John Denver klasszikusa, amely az Almost Heaven, West Virginia (Nyugat-Virginia, kis híján mennyország) sorral kezdődik, az utóbbi években nem éppen prosperáló állam természeti szépségét ecseteli.

Az 1971-ben megjelent dal olyannyira népszerű arrafelé, hogy a helyiek Almost Heavenként emlegetik államukat, és még egy sör is van, amely ezt a nevet viseli.

A Take Me Home, Country Roads mindazonáltal nem az egyetlen himnusza Nyugat-Virginiának. Évtizedekkel ezelőtt himnusszá nyilvánították a The West Virginia Hills, a This Is My West Virginia, valamint a West Virginia, My Home Sweet Home című dalokat is.

John Denver Bill Danoffal közösen írta a Country Roads-ot. Érdekesség, hogy Danoff azt megelőzően soha nem járt Nyugat-Virginiában, amelyhez Denvernek sem volt túl sok köze. Kedvenc állama Colorado volt, annak fővárosáról kölcsönözte művésznevét. A német családból származó énekes - eredeti nevén Henry John Deutschenforf - 1997-ben repülőgép-szerencsétlenségben halt meg a Csendes-óceánon. Coloradónak szintén egy John Denver-dal, a Rocky Mountain High az egyik himnusza.

Az Egyesült Államok ötven szövetségi állama közül negyvennyolcnak van egy vagy több hivatalos himnusza, Tennessee-nek például tíz. A kivételt New Jersey és Virginia jelenti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.