Ismeretlen könyvrongáló Tokióban

Az Anne Frank Ház több ezer könyvet adományoz tokiói könyvtáraknak

Háromezernégyszáz, Anne Frankról szóló könyvet adományoz az amszterdami Anne Frank Ház tokiói könyvtáraknak, amelyekben a holokauszt áldozatává vált zsidó lány naplójának több száz példányát rongálta meg a közelmúltban egy ismeretlen tettes.

2014.03.10 03:30MTI
freedigitalphotos.net

A könyveken kívül a hollandiai múzeum felajánlotta a japán könyvtáraknak 300 kicsinyített mását is annak az amszterdami háznak, amelyben a német Frank-család bujkált elárulásukig.

Az Anne Frank Ház eddigi legjelentősebb felajánlását a múzeum nevelési projektekért felelős vezetője, Jan Erik Dubbelman jelentette be a tokiói Szuginami kerületben, ahol a legtöbb Anne Frank-naplót rongálták meg.

Az adomány célja, hogy az Anne Frank Ház és a harmóniára vágyó japánok közötti együttműködés és barátság erősítésével minél hamarabb feledésbe merüljön ez az incidens - mondta Dubbelman, amikor látogatást tett szombaton a szuginami városházán.

Tokió-szerte könyvtárakban 306 megrongált kötetet találtak január óta, ebből 121-et Szuginami 11 könyvtárában. A tettes a haláltáborba hurcolt lány naplójából, a róla szóló és a holokauszttal kapcsolatos könyvekből tépett ki oldalakat.

A rendőrség szerint egyetlen személy követhette el a rongálást. A tettest a biztonsági kamerák felvételeinek és a keresési adatoknak a vizsgálatával próbálják megtalálni.

A Szuginami kerület már több mint 70, Anne Frankkal kapcsolatos könyvet kapott a megrongáltak pótlására az izraeli nagykövetségtől és Japánban élő izraeli állampolgároktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.