Majdnem elárverezték

Az Anne Frank Alapítványhoz került Otto Frank archívuma

Az amszterdami Anne Frank Alapítvány tett szert Otto Frank archívumára - levelekre, dokumentumokra és fotókra -, amelyet el akartak árverezni New Yorkban.

2012.11.03 08:44MTI

A gyűjtemény az eredeti tervek szerint november 5-én, hétfőn került volna kalapács alá a Doyle aukciós háznál. Az eladó annak a Joseph Schildkraut színésznek az özvegye, aki hosszú éveken át levelezett Anne Frank apjával. Az archívum főként 1936 és 1941 közötti dokumentumokat tartalmaz. "Keserű lenyomatai ezek a Frank család kilátástalan helyzetének" - mondta a levelekről Annemarie Bekker az alapítvány részéről.

Schildkraut két filmben is eljátszotta Otto Frankot, a férfi emlékeiből felépülő archívumot évtizedek munkájával tette teljessé. A darabok között van például egy Otto Frank által egy zsebkendőre írt levél.

Az aukciós ház hozzávetőleg 30 ezer dollárra taksálta a gyűjtemény értékét. Az özvegy azonban végül meggondolta magát, és úgy döntött, eladja az alapítványnak a papírokat. A vételárat nem hozták nyilvánosságra.

Anne Frank szüleivel egy amszterdami raktárépületben bujkált a második világháború idején a zsidóüldözés elől. 1944-ben azonban elfogták őket, Anne az auschwitzi megsemmisítő táborba, majd onnan a bergen-belsenibe került. Ott hat meg 1945 márciusában tífuszban. A családból egyedül Otto Frank maradt életben, később ő adta közre Anne naplóját, amelyet a lány a háború alatt írt, és amely történelmi dokumentumként azóta világszerte ismertté vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.