Barbárok

Szemétnek vélt kortárs műalkotásokat dobtak ki egy olasz galériában

A Bariban működő Sala Murat galéria takarítója azt hitte, hogy az intézmény új kiállításán dolgozó munkások hagyták hátra a földön heverő újságokat, kartonpapírokat és süteménydarabokat.

2014.02.22 03:19MTI

Szemétnek hitt kortárs műalkotásokat dobott ki egy dél-olaszországi galéria takarítója. A Bariban működő Sala Murat galéria takarítója azt hitte, hogy az intézmény új kiállításán dolgozó munkások hagyták hátra a földön heverő újságokat, kartonpapírokat és süteménydarabokat - adta hírül a BBC hírportálja. Lorenzo Roca, a Chiarissima nevű takarítóvállalat munkatársa szerint a cég alkalmazottja "csupán a munkáját végezte".

Mint hozzátette, a vállalat biztosítása fedezni fogja a tönkretett műalkotások árát, amely nagyjából 10 ezer euróra (3,1 millió forint) rúg. A helyi sajtó beszámolója szerint a galéria biztonsági szolgálata vette észre, hogy néhány tárgy hiányzik a kiállítótérből. Nem sokkal később kiderült, hogy a takarító dobta ki a Mediating Landscape című tárlat néhány elemét. Nem ez volt az első alkalom, hogy egy kortárs műalkotás a szorgos kezű takarító áldozatává vált.

2001-ben Damien Hirst brit művész sörös üvegekből, kávésbögrékből és túlcsorduló hamutartókból álló installációját takarították el a londoni Eyestorm Galériában. Három évvel később pedig Gustav Metzger német művész egy zsáknyi papírját és kartonját dobták ki a Tate Britain kiállításáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.