Ajándék lónak ne nézd...

Kortárs művek a londoni Trafalgar téren

Egy lócsontvázat ábrázoló szobor és egy 10 méteres hüvelykujj fogja díszíteni 2015-től a londoni Trafalgar teret.

2014.02.10 03:30MTI

Hans Haacke német művész Ajándékló című alkotását és David Shrigley Valóban jó című bronz hüvelykujját választotta ki pénteken a londoni önkormányzat a tér szoborcsoportjainak 1841-ben emelt, azóta több mint 150 éven át lakatlan negyedik talpazatra.

A lócsontvázat, amelynek egyik lábát a londoni értéktőzsde árjegyzője díszíti, 2015-ben állítják fel. A szobor állítólag utalás akar lenni a téren lévő lovas szobrokra. Shrigley óriáshüvelykujja, amely egy összezárt kézből nyúlik ki, állítólag a pozitivitást akarja sugallni, és 2016-ra kerül a negyedik talpazatra.

Boris Johnson polgármester szerint az önkormányzat két nagyon különböző alkotást választott ki, de mindkettő a maga nemében nagyon talányos.

A negyedik talapzatra eredetileg lovas szobrot terveztek, de sohasem készült el. Másfél évszázadig semmi sem volt rajta, 1999-től kezdtek el a londoni önkormányzat köztéri képzőművészeti programja keretében műalkotásokat helyezni rá, melyeket másfél évente cserélnek.

Jelenleg egy majd ötméteres kakas van rajta, Katharina Fritsch német szobrász alkotásával a hős katonák komor emlékműveinek akart ellenpontot komponálni a térre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.