Felismerhetők az eredeti hősök

Tényleg volt műkincsmentő kommandócsapat a második világháborúban?

Megtörtént események valódi hőseit ábrázolja George Clooney Műkincsvadászok című filmje, amelynek premierjét a Berlinale versenyprogramjában tartják.

2014.02.06 16:55MTI

A második világháborúban a nácik által elrabolt műkincsek felkutatásán dolgozó csoport valóban létezett. A filmben némiképp változtattak ugyan egyes szereplőkön, de még így is felismerhetők az eredeti hősök.

A Műkincsvadászokhoz vérbeli A-listás szereposztást toborzott a filmet Németországban forgató Clooney, aki a berlini bemutató előtt arról is beszámolt, hogy a nagyágyúk megszokott gázsijuk töredékéért vállalták a szerepeiket. Voltak, akik a régi barátságra való tekintettel csatlakoztak a produkcióhoz, de Cate Blanchetthez például személyesen repült el Clooney Ausztráliába, hogy meggyőzze.

Blanchett elismerte, hogy mindaddig vajmi keveset tudott a Monuments Men (műkincsvadászok) munkájáról, amíg Clooney a kezébe nem nyomta a forgatókönyvet.

A műkincsvadász csoport 13 nemzet 345, zömmel önként jelentkező szakemberéből verbuválódott. A csoport tagjai a háború alatt a nácik által zsákmányolt csaknem ötmillió műkincset és egyéb kulturális javat segítettek visszaszerezni, ugyanakkor a mai napig továbbra is több százezer elrabolt műkincs hiányzik.

A dallasi székhelyű Monuments Men Foundation for the Preservation of Art alapítvány, amelyet Robert Edsel, a film alapjául szolgáló könyv írója hozott létre, listát vezet az eltűnt műkincsekről.

A filmben Matt Damon alakítja James Grangert, akit a múzeum igazgatójáról, James Rorimerről mintáztak. Az ő nevéhez fűződik a New York-i Metropolitan Múzeum középkori gyűjteményének felvirágoztatása, 1955-től 1966-ban bekövetkezett haláláig ő vezetette a múzeumot.

Clooney, aki a rendezés mellett Grant Heslovval társ-forgatókönyvíróként is jegyzi a filmet, Frank Stokest játssza, akit a harvardi műkincs-restaurátor, George Stout személye ihletett. Edsel szerint az ő ötlete volt a műkincsvadász csoport létrehozása. A háború után Japánba küldték, de önkéntesként ott is folytatta a műkincsek felkutatását. 1947-ben a massachusettsi Worchester Képzőművészeti Múzeum, majd 1955-ben egy bostoni múzeum igazgatója lett, ahol 1970-ig dolgozott. Nyolcvanévesen, 1978-ban hunyt el.

Blanchett szerepét a francia művészeti szakértő, Rose Valland alakjáról írták, aki a filmben Claire Simone néven szerepel. Ő jegyezte fel titokban, hova szállították a nácik az ellopott műkincseket a megszállt Franciaországban. 1980-ban halt meg 81 éves korában.

Clooney John Goodmanre bízta Walter Garfield szerepét, valójában Walker Hancock szobrászművész megformálását. A háború után Hancock 1967-ig a Pennsylvaniai Képzőművészeti Akadémia szobrászati tanszékét vezette, és alkotómunkáját is folytatta. 1998-ban, 96 éves korában halt meg.

A csoport tagja volt Lincoln Kristein is, akit a filmben Preston Savitz néven Bob Balaban személyesít meg. A háború előtt Kristein volt a társalapítója az amerikai balettintézetnek, 1945 után szintén társalapítóként dolgozott a New York City Balettnél. 1989-ben vonult vissza a társulat igazgatójaként. 88 évesen hunyt el 1966-ban.

A műkincsvadász csoport ma is élő néhány tagja közül Dimitri Loenidas játssza Harry Ettingert, aki a filmben a Sam Epstein nevet kapta. 1938-ban menekült el családjával a náci Németországból, és az amerikai hadsereggel tért vissza oda 1945-ben. Önként jelentkezett a műkincsvadászok csapatába, amikor megtudta, hogy németül beszélő munkatársat keresnek. Első megbízása során segített interjút készíteni Adolf Hitler személyi fényképészével. A háború után műszaki végzettséget szerzett, majd egy tengeralattjáróról indítható nukleáris fegyverek irányító rendszerét gyártó cég egyik vezetője lett.

A Műkincsvadászok című filmet a mozikban február 20-tól láthatja a magyar közönség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.