Pörgős Rómeó és Júlia

Bemutató a Margitszigeten augusztusban!

Bár Gounod operája és Shakespeare drámája kerek mű egész, a mai nézők újabb impulzusokat, friss reflexiókat kívánnak. Ennek megfelelően különleges, a zenét, a prózát és a táncot egyenértékűen használó, "pörgős" Rómeó és Júliát láthat a közönség augusztus 15-én a Margitszigeten.

2008.08.04 15:45ma.hu
A Rómeó és Júlia főszereplői

"A színművekből készült operalibrettók nem pontosan követik a drámai szöveget, a francia romantikus zeneszerző, Gounod is vette magának a bátorságot, hogy más fordulatokat is használjon Rómeó és Júliájában, mint Shakespeare" - mutatott rá Csizmadia Tibor, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója, az előadás rendezője. 

Az előadás ritmusa kapcsán a rendező kiemelte: ma az élet természetes velejárója a "pörgés". Bár Gounod operája és Shakespeare drámája is kerek műegész, a mai közönség újabb izgalmakra, friss reflexiókra kíváncsi. "

Egy hatalmas finálé után, a csöndben megszólal egy prózai hang, és elmond két gondolatot, ami továbblendíti a cselekményt. Azután megint valamilyen érdekes szituáció közepébe csöppenünk. Ez plusz ritmust ad az előadásnak, még jobban kiemeli a zenei csúcspontokat, és lerövidíti az információt hordozó átkötő részeket" - állítja Csizmadia Tibor. 

 A szereplők kiválasztásában a döntés helyességét igazolja a Rómeót éneklő Brickner Szabolcs brüsszeli versenygyőzelme (Erzsébet királyné verseny), de Hajnóczy Júlia (Júlia), Cser Krisztián(Lorenzo), Haja Zsolt (Mab) és Létay Kiss Gabriella (Stefano) sem kevésbé jelentős egyéniség a rendező szerint, aki hozzátette: a prózai szereplőket elsősorban az egri társulatból kérte föl és végül is egységes csapat alakult ki. 

Csizmadia Tibor felidézte, hogy a Rómeó és Júlia előzménye a tavalyi egri Peer Gynt előadásuk volt, amelyen a 22 tételből álló Grieg-kísérőzene minden taktusa elhangzott, de visszahozták, eljátszották az Ibsen-szöveg szükséges részeit is. 

A rendező elárulta, hogy Szabó Sipos Máté karmesterrel és Barta Dóra koreográfussal sokat beszélgettek, vajon milyen hasonló produkciót tervezzenek. Szóba kerül Bizet Carmenje is, amelyet a világ operaházai kétféleképpen is játszanak, az eredeti recitatívókkal, illetve azok kihagyásával. 

A Carmennél azonban a történet a prózai részek nélkül is előre gördül, a Rómeó és Júliánál legfeljebb a közönség színházi emlékeire támaszkodhatnának - indokolta a döntést Csizmadia Tibor. 

Az eredetileg öt felvonásos Rómeó és Júliát két részben adják elő, az első három felvonás után tartanak születet és a negyedik és ötödik felvonás adja a második részt.
 
Az augusztus 15-i margitszigeti bemutatót követően a produkciót az egri Líceum udvarán is előadják augusztus 22-én és 23-án.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.