Oscar esélyes

Díjat kapott a Gravitáció

A Gravitáció nyerte el az Amerikai Rendezők Céhének (DGA) fődíját, a legjobb rendezésért járó elismerést a szombat esti díjkiosztón. Sokak szerint az alkotás az Oscar-díj egyik fő várományosa.

2014.01.26 16:34MTI

A DGA-fődíj elnyerése majdnem mindig együtt jár az Oscar-győzelemmel is. A rendezői elismerés 65 éves történetében eddig mindössze hét alkalommal, az elmúlt tíz évben pedig csak egyszer fordult elő, hogy nem a rendezők céhe által díjazott produkció lett a hat héttel későbbi Oscar-gála győztese a legjobb rendezés kategóriában.

A különleges effektusokban bővelkedő űrdrámát és a 12 év rabszolgaságot egyformán tíz kategóriában jelölték Oscarra, de a Golden Globe-eredmények és a szombati esti DGA-gála fényében a Gravitáció látszik esélyesnek a legtöbb Oscarra.

A rendezők céhe díjjal jutalmazta Steven Soderbergh-et a Túl a csillogáson című mozi- és tv-filmért, illetve Vince Gilligant, a Totál szívás című tv-sorozat atyját a záróepizódok rendezéséért is. A dokumentumfilmek közül a legjobbnak Jehane Noujaim The Square (A tér) című, az egyiptomi forradalomról szóló művét találta a legjobbnak az Amerikai Rendezők céhe.

Az Oscart megelőző díjszezon utolsó jelentősebb állomásaként már csak a forgatókönyvírók céhének február 1-jei gálája van hátra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.