Első világháborús viseletek

Így öltöztek száz éve

Az első világháború az öltözködésre is nagy hatással volt.

2014.01.24 20:35MTI
Német katonák az első világháborúban

Első világháborús viseleteket bemutató kiállítás nyílt pénteken a veszprémi városházán, a világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat részeként.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, a centenáriumi emlékbizottság elnöke a megnyitón hangsúlyozta, hogy a nagy háború emléke ma is ott él szinte minden családban. Ezek a családi történetek figyelmeztetnek minket arra, hogy - noha azt hisszük, hogy a 21. század boldog, biztonságos, békés nemzetek együttélését teremtette meg - milyen törékeny a béke, s milyen hamar veszíthetjük el szeretteinket.

Az első világháború öröksége a demokrácia eszméje, a nemzetek önrendelkezési joga, a nők egyenjogúsítása a politikában, a társadalmi és közéletben, valamint a politikai radikalizmus, a totális ideológiák: a bolsevizmus, a nemzeti szocializmus, a fasizmus, és reakcióként az ezzel szembeni ellenállás és védekezés - fejtette ki a miniszterelnök-helyettes.

Mindezek a 20. századot alapvetően meghatározták és az első világháborúban eredtek - fűzte hozzá.

Az első világháborús viseleteket a veszprémi Méretes Szabóság készítette el a veszprémi önkormányzat és a helyi első világháborús emlékbizottság felkérésére, Rainer Pál régész szakmai segítségével, korabeli leírások alapján. Nemcsak katonai ruhákat alkottak, hanem a tisztek polgári, társasági viseleteit, orvosi, ápolónői, tűzoltó-, haditengerészeti ruhát is. A 18 viseletből több mint tizet állítottak ki a városháza aulájában.

A Méretes Szabóság évek óta készít történelmi ruházatokat a honfoglalás koritól napjainkig; 80-100 darabos kiállítási anyagukat számos helyen bemutatták már az országban, ide kerülnek azok az első világháborús viseletek is, amelyeket most nem állítottak ki a városházán - mondta az MTI-nek Tóth István szabó.

A kiállított ruhák között található olyan gyakorló, harctéri ruházat is, amelyet a veszprémi gyalogezred katonái viseltek: az úgynevezett csukaszürke ruha kabátja egyszerű, rejtett gombolású, zsebes, buggyos nadrágja térd felett vágott, mivel alája lábszártekercset vettek és csizmát - magyarázta Tóth István.

Az első világháborús Magyar Királyi 31. Honvéd Veszprém Gyalogezredet 1913-ban alakították meg, első hadműveletét Galíciában hajtotta végre. A gyalogezredet a háború során többször szinte megsemmisítették, de mindig újjászervezték és több híres ütközetben is részt vett, így például az Isonzónál. Hősiessége miatt Veszprém ezüst kürttel ajándékozta meg - mondta el az MTI-nek Földesi Ferenc nyugalmazott ezredes, hadtörténész.

A kiállítás február 21-i tekinthető meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.