Eurovíziós Dalfesztivál

A Dal: Rácz Gergő mögött a tapasztalat

A 37 éves előadó idén a Fool Moon vokálcsapattal és Polyák Lilla számának társszerzőjeként érdekelt a magyar versenyben, A Dalban, amely január 25-én indul.

2014.01.18 09:35MTI

1997-ben Dublinban kezdődött: a V.I.P. fiúcsapat (tagjai között Rácz Gergővel és Rakonczai Viktorral) alig néhány hónappal megalakulása után a 12. helyen végzett a dublini Eurovíziós Dalfesztiválon a Miért kell, hogy elmenj? című dallal.

"Egy picit ódzkodtunk az indulástól, mert a lemezünkre készültünk, és féltünk attól, hogy nem tudunk elég profin felkészülni. De a kiadónk benevezett minket a magyar válogatóra, amit megnyertünk, Dublinban pedig csak ámultunk a versenyt körülvevő profizmuson, ráadásul Ronan Keatinggel is megismerkedtünk. A kinti élmény alapozta meg a V.I.P. hazai karrierjét, ami 2001-ig tartott" - idézte fel Rácz Gergő az MTI-nek.

A zenész 2004-ben csatlakozott a Fool Moon a cappella együtteshez, 2006-ban szólóalbuma jelent meg, két évvel később pedig a belgrádi Eurovíziós Dalfesztiválon szereplő Csézyt kísérte vokalistaként a Fool Moon tagjaként. 2011-ben Rakonczai Viktorral együtt írt zenét Wolf Kati eurovíziós dalához (What About My Dreams? - Szerelem, miért múlsz?; a szám döntős volt Düsseldorfban).

"Sokszor a véletleneknek volt köszönhető, hogy ennyi minden kapcsolt össze az Eurovízióval, de mindig azt éreztem, de jó lenne újra ott lenni" - tette hozzá.

Tavaly Rácz Gergő szólóénekesként próbált szerencsét A Dal című showműsorban, az MTV Zrt. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nemzeti válogatóján, a Csak állj mellém (az énekes zenéjére Geszti Péter írt szöveget) a legjobb nyolcig jutott és sláger lett. Mint az MTI-nek felidézte, miután a márciusi magyar döntő után lejött a színpadról, a Fool Moon többi tagja (Mészáros Tamás, Molnár Gábor, Németh Miklós és Wodala Barnabás) vetette fel, mi lenne, ha legközelebb együtt indulnának. Néhány hónappal később megszületett az It Can't Be Over (Ha vele vagyok) című dal, amelynek zenéjét Bella Máté és Rácz Gergő írta, a szöveget Galambos Attila és Szente Vajk. A számot A Dal harmadik eldöntőjében, február 8-án láthatja a közönség.

"Büszke vagyok arra, hogy a Fool Moon tagja lehetek. A világban már számos helyen mutattuk meg magunkat sikerrel és jó lenne, ha a szélesebb közönség is jobban megismerne minket a műsor segítségével. Egy számomra nagyon kedves dal született, amelyet a Fool Moon is nagyon megszeretett. Sok szempontból különleges lesz a dal előadása, hiszen az a cappella műfajnak megfelelően nemcsak énekelni fogunk a színpadon, hanem minden más hangot a szánkkal és a testünkkel szólaltatunk meg. A ritmust például a beatbox, a szájdob alapozza meg" - mesélte.

Kitért arra, hogy az It Can't Be Over egy szerelmes dal, de "talán az elődöntőben egy kicsit rólunk is szólhat, azaz a címnek megfelelően akkor nem érhet véget a verseny". Rácz Gergő elmondta, hogy azért az angol nyelvű előadás mellett döntöttek, mert úgy látják, ezúttal angolul jobban kijön az a cappellához szükséges ritmika.

Rácz Gergő az évek során társszerzőként dalt írt mások mellett Kocsis Tibornak, a Vastag testvéreknek, Zsédának és Tabáni Istvánnak. Most a Fool Moon mellett A Dal 30-as elődöntőjébe jutott az a szám is, amelynek zenéjét Rácz Gergő Rakonczai Viktorral közösen írta, és amelyet Polyák Lilla ad elő Karcolás címmel (szövegíró: Homonnay Zsolt). A szám a második elődöntőben, február 1-jén látható és hallható A Dalban.

"Lillának már korábban írtunk dalt, az Itt és most sláger lett a rádiókban, sőt, egy kisebb turnénk is volt együtt. Most is megpróbáltunk egy hozzá igazán passzoló dalt írni. Viktorral sokat beszélgetünk egy-egy dal megírása előtt, figyelembe vesszük az adott énekes hangfekvését, stílusát" - hangsúlyozta.

Az énekes-szerző azt mondta, elégedett akkor lenne, ha a két dalt szívébe zárná a közönség.

"A Dalt az egész hazai könnyűzenei színtér szempontjából klassz dolognak tartom, mert évről-évre vadonatúj számok hangzanak el, és ez lendületet ad a zeneszerzésnek. A versenyt olyanok is menőnek érzik, akik korábban egyáltalán nem így gondolkodtak. Az sem lenne rossz, ha a svédországi példához hasonlóan nálunk is kapcsolódna egy nagy turné a válogatóhoz" - szögezte le végül Rácz Gergő az MTI-nek.

Az elődöntők és a középdöntők után február 22-én lesz A Dal döntője. Akkor derül ki, melyik dal képviseli Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet május 6. és 10. között rendeznek Koppenhágában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.