Most lenne 80 éves!

Stanley Kubrick rendező évfordulója!

A film noir majd két évtizedes korszaka számos filmrendező pályáját segítette. Olyan, ma már klasszikusnak számító egyéniségek karrierjét indította el, mint John Huston, fogadta az európai emigránsokat, tovább bővítette mások életművét, és lehetőséget adott fiatal rendezőknek, hogy kibontakozzanak

2008.07.29 19:05ma.hu

Stanley Kubrick jelentős fotós múlttal, rövid dokumentumfilmekkel, és egy nagyjátékfilmmel a háta mögött érkezett meg a „fekete” filmek világába, és gyarapította azoknak listáját A gyilkos csókjával (1955) és a Gyilkossággal (1956). Kubrick eme két alkotása, talán a későbbiek kiemelkedő jelentősége miatt, méltatlanul háttérbe került az idők folyamán. 

Pedig a New York-i születésű direktor nemcsak stílusának néhány első alapkövét helyezte el már filmjeiben az 1940-es években , hanem egyszerre követte és forgatta ki a film noir műfajának szabályait. 

Kubrick filmjei nem arattak kiemelkedő sikereket, igazi hírnévre csak a következő filmjével, A dicsőség ösvényeivel (1957) tett szert. Ehhez azonban szüksége volt filmrendezői erényeire, kézjegyének korai megnyilvánulásaira, melyeket mindkét műben remekül tudott kamatoztatni. 

Kubrick lemondott a hagyományosnak mondható beállítás-ellenbeállítás struktúráról, helyette a kamera hosszan kitartva, távolról követi a színészek mozgását, és hagyja őket kibontakozni a térben. Ez az eljárás gyakori visszatérő eleme ennek, és a sok évvel ezután készült filmjeinek is. 

Kubrick noirjai bármennyire is elfeledettek vagy szokatlannak számítanak a zsáner keretein belül, mégis érzékletesen fel tudják vonultatni annak legfontosabb kellékeit, így a nőt és a pénzt. 

Kubrick  hatása máig tagadhatatlanul érezhető az amerikai és az egyetemes filmtörténetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.