Musikvereinsaal

Újévi koncert Bécsben: 2014-ben kicsit másképp

Új hangsúlyokat ígér az osztrák televízió, az ORF a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjének 80 országra kiterjedő közvetítésében.

2013.12.12 13:15MTI
Karácsony Bécsben

A Musikvereinsaal aranytermében 16 kamerával állnak föl, a balett "közjátékokat" pedig a Liechtenstein-palota termeiből sugározzák. Ötvenhatodik alkalommal látható 2014 első napjának délelőttjén az ORF1 és ORF2 csatornán élőben a program. Ezúttal Daniel Barenboim vezényli a zenekart. Michael Beyer először vezeti rendezőként az újévi közvetítést, a szintén hagyományos schönbrunni nyáréji koncertnél már nagyon bevált a munkája. A német származású rendező úgy vélte: egy televíziós rendező számára felér egy lovaggá ütéssel az újévi felkérés.

Nagy változásokat nem, de új hangsúlyokat ígért, a koncepció "főpróbáján", december 26-án a gyakorlatban is megmutatja az elképzelését. A frissen felújított Liechtenstein-palotában Vivienne Westwood-ruhákba öltöztett táncosok lépnek fel, a koreográfus is brit: Ashley Page.

A tervek szerint Joseph Lanner Romantikus-keringője és Leo Delibes Pizzicato-polkája színesíti egyebek között a Strauss-programot. A Kék Duna-keringőt idén két professzionális versenytáncos, Kathrin Menzinger és Vadim Garbuzov adja elő.

A szünetben a backstage-re látogatnak a kamerák, portréfilmben mutatják be a karmestert, Daniel Barenboimot. A műsort január elsején este az ORF3, a kulturális csatorna, majd 4-én a 3sat és 6-án az ORF2 ismétli meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.