A Szlovén Filharmónikusok a MÜPÁ-ban

Friss hangokat hoz a hatvan éves zenekar

Január 21-én és 22-én a Szlovén Filharmonikus Zenekar lép fel a Művészetek Palotájában, a Nemzeti Filharmonikusok két bérletsorozatában, George Pehlivanijan vezetésével.

2008.01.21 17:32ma.hu

A Szlovén Filharmónikusok vendégjátékára az „Európa szívében” elnevezésű, a Nemzeti Filharmonikusok és négy közép-európai főváros (Pozsony, Prága, Bécs, Ljubljana) egy-egy zenekarának részvételével megvalósuló csereprogram keretében kerül sor. 

2007 májusában a Szlovák Filharmonikusokat hallhattuk a Művészetek Palotájában, most pedig Szlovénia vezető zenekara vendégszerepel nálunk. A nagymúltú együttes 1947-ben alakult újjá, és turnéival, valamint negyennél is több CD-jével nemzetközi rangot vívott ki magának. 2005 januárja óta George Pehlivanian áll a zenekar élén. 

A Bejrútban született dirigens családjával 1975-ben Los Angelesbe költözött, ahol többek között Pierre Boulez és Lorin Maazel irányításával folytatta karmesteri tanulmányait. Huszonhét éves korában, 1991-ben megnyerte a Besançoni Karmesterversenyt, s azóta nemzedéke egyik legjelesebb karmestereként tartják számon. 

Budapesti koncertjeire – Mahler V. szimfóniája mellett – két szlovén zeneszerző egy-egy művét hozza el: az 1979 és 1995 között a zenekar művészeti vezetői posztját betöltő, 77 éves Ivo Petrić 1986-ban írott Trombitaversenyét, amelynek magánszólamát a Ljubljanában élő kitűnő fiatal trombitaművész, Kerekes Tibor játssza, valamint Lucijan Marija ?kerjanc (1900-1973) 1950-ben komponált, Gazellák című darabját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.