Vásároljon árverésen

Csodaszép ékszerek karácsonyi aukciója

Számos különlegességet felvonultató, csaknem háromszáz tételből álló ékszerkollekció és mintegy kétszáz ezüsttárgy szerepel a BÁV kétnapos karácsonyi aukcióján december 10-én és 11-én Budapesten.

2013.12.07 18:28MTI
Ilyennek biztosan örülne a kedves (Fotó: BÁV)

A BÁV 90. Ékszeraukcióján az antik darabok mellett megtalálhatók biedermeier, art deco és szecessziós stílusban készült, briliánssal és más drágakövekkel díszített fülbevalók, gyűrűk, karkötők, valamint férfi és női karórák - olvasható a BÁV közleményében.

A különleges darabok közé tartozik, és elsősorban a gyűjtők tetszését nyerheti el az 1900 körül készült, a Murrle Bennett & Co. cég jegyével ellátott ezüst, szitakötő formájú kitűző, amelyet 22 ezer forinttól kínálnak az érdeklődőknek.

Az antik ékszerek között a legrégebbi darab egy színes gyémántokkal díszített, hátoldalán szalagbújtatóval ellátott 18. századi ékszerközép, amely 150 ezer forinttól vár gazdára. A tételek közül a legmagasabb kikiáltási áron, 3 millió 500 ezer forintért egy majdnem hat karátnyi briliánssal ékesített fülbevalópárt kínálnak.

Az ékszerek mellett több férfi és női karóra, valamint zsebóra is szerepel a kínálatban. A régebbi márkák közül a Patek Philippe & Cie órák, a modernek között például az IWC, az Omega és a Rolex márka képviselteti magát az aukción. Az órák közül a legmagasabb kikiáltási árat, 700 ezer forintot egy 18 karátos arany IWC férfi karóra kapta.

A karácsonyi árverés második napján, a BÁV 7. Ezüstaukcióján mintegy kétszáz darabos kínálatból válogathatnak az érdeklődők. A tételek között megtalálhatók a módosabb otthonok számára a 19. század közepe táján készített míves biedermeier gyertyatartók, kávéskannák, cukorcsipeszek és kínálók. Emellett historizáló, valamint a szecesszió stílusában készített ezüsttárgyak is szerepelnek a tételek között. Az art deco formavilágának sokszínűségét az elegáns gyümölcs- és kínálótálak képviselik a kínálatban.

A biedermeier darabok közül figyelemre méltó az 1844-ben Bécsben készült, négy stilizált lábon álló teafőző állvány borszeszégővel. A német historizmus ötvösségét reprezentálja a nagyméretű érméskupa, amelynek talpát és fedelét préselt és poncolt barokkos virágminta díszíti, és amelyre 520 ezer forinttól licitálhatnak az érdeklődők.

A 19. és 20. század fordulójának bécsi szecessziós ötvöstárgyai közül súlyát tekintve is figyelemre méltó a pesti Jugendstil kiöntő-garnitúra, amely 1910 körül Bachruch Antal műhelyében készült. A magyar ötvösmunkák gyűjtőinek érdekes lehet az a kétdarabos, késő empire fűszertartó, amely feltehetően 1820 körül Nagy László miskolci műhelyéből került ki. 1894-ben a kassai ügetőverseny egyik díja lehetett az a bécsi fedeles ivókürt, amelyre 220 ezer forinttól licitálhatnak az érdeklődők.

Az árverés kínálata megtekinthető a BÁV Aukciósház kiállítótermében szombattól december 10-ig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.