Idris Elba főszereplésével

Long Walk to Freedom - rekordot döntött a Mandela-film

A volt dél-afrikai elnök Hosszú út a szabadságig című életrajzi könyve alapján készült film londoni premiervetítését félbe akarták szakítani, de Mandela lányai kérték, hogy folytassák

2013.12.06 01:30MTI
Fotó: MTI

Hatalmas érdeklődés kísérte az Idris Elba főszereplésével forgatott Long Walk to Freedom (Hosszú menetelés a szabadság felé) című, Nelson Mandeláról szóló életrajzi film bemutatását Dél-Afrikában: a múlt heti premier óta a jegyeladás rekordot döntött a producerek szerint.

A 95 esztendős dél-afrikai vezető önéletrajzi könyve nyomán Justin Chadwick rendezésében készült alkotás 4,4 millió randos (94 millió forintos) bevételnél tart. A brit-dél-afrikai koprodukció először New Yorkban és Los Angelesben mutatkozott be, Barack Obama amerikai elnök novemberben a Fehér Házban tekintette meg egy különleges vetítésen, amelyen az alkotás több szereplője, valamint Mandela gyermekei közül Zindzi és Zenani is jelen volt.

A film Mandela életét követi nyomon gyermekkorától, bemutatja az apartheid elleni harcát, azt a 27 évet, amelyet börtönben töltött, majd feleleveníti, hogyan választották meg 1994-ben az ország első fekete bőrű elnökévé.

"Elmentem néhány moziba a hétvégén, és láttam, amint a felindult nézők elégedetten távoznak a film után. Nekem mint filmesnek ez nagy elégtétel" - mondta Anant Singh producer csütörtökön Johannesburgban.

Mandela történelmi életútja már több filmet és dokumentumfilmet ihletett. Az új életrajzi dráma producerei azonban hangsúlyozták: ez az egyetlen film, amely megkapta a volt államfő és a Nelson Mandela Alapítvány jóváhagyását.

Mandela egészsége az utóbbi időben erősen megrendült. "Még mindig velünk van, de ágyban fekszik" - számolt be állapotáról unokája, Ndaba Mandela.

Londonban a Nelson Mandela életéről szóló új film bemutatója végén jelentették be a dél-afrikai politikus halálhírét.

A volt dél-afrikai elnök Hosszú út a szabadságig című életrajzi könyve alapján készült film vetítését félbe akarták szakítani, de Mandela lányai kérték, hogy folytassák - közölte csütörtök éjjel egy filmes szóvivő.

Anant Singh producer a vetítés után jelentette be Mandela halálát, és egyperces néma tiszteletadást kért a nézőktől, akik közt a film szereplői mellett ott volt Vilmos cambridge-i herceg és a felesége, Katalin hercegné, valamint Zindzi Mandela, a politikus lánya.

"Végtelenül szomorú és tragikus hír volt" - mondta Vilmos herceg távoztában.

Az apartheid elleni harc jelképe, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke 95 éves korában hunyt el csütörtök este.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.