Nemzetközi

Német ajándék lesz a cseh karácsonyfa a római Szent Péter téren

Csehországban nőtt karácsonyfa fogja ugyan díszíteni az év végén a római Szent Péter teret, de az nem a cseh Domazlice városa, hanem a bajorországi Waldmünchen város ajándéka lesz.

2013.12.05 03:30MTI

Ezt jelentette a közszolgálati Cseh Televízió szerdán este pontosítva a fenyőfa eredetéről az utóbbi napokban megjelent egymásnak ellentmondó híreket.

A televízió szerint a huszonöt méter magas és mintegy hatvanéves fenyőfa valóban a cseh-német határon fekvő Domazlice város melletti erdőkből való, de csak azért, mert a fát kereső bizottság a határon lévő erdő német oldalán nem talált megfelelő fát. Domazlice és Waldmünchen nagyon közel vannak egymáshoz és testvérvárosok, így a kiválasztott fa kivágása nem okozott gondot.

"Számunkra ez a dolog nagy megtiszteltetés. A fenyőfa Domazlice ajándéka Vatikánnak. A Rómába szállítás költségeit Waldmünchen és a bajor kormány vállalta magára" - mondta szombaton újságíróknak Miroslav Mach, Domazlice polgármestere.

"A fáért mi nem kértünk pénzt, de hivatalosan valóban Waldmünchen ajándékáról van szó. Megegyeztünk, hogy a karácsonyfát egyben a cseh-német barátság jelképének is minősítjük" - pontosította korábbi nyilatkozatát szerdán a polgármester. Az ügy érdekessége, hogy a fenyőt az egykori kommunista csehszlovák határőrség katonái ültették el.

A fenyőfa Rómába szállításáról, amelynek költségei meghaladják a kétmillió koronát azaz 20 millió forintot, a Waldmünchenben működő Trenckfestspiele társaság gondoskodik. A waldmüncheni társaság már korábban is szállított fenyőfát Rómába.

Ez a második eset, hogy csehországi fenyőfa fog állni karácsonykor Vatikán központjában. Első ízben 1999-ben küldtek a csehek fenyőfát, mint a Cseh Köztársaság ajándékát Rómába. Az akkori fenyőfa az északkelet-csehországi Beskydek hegységből származott.

A Vatikán 1982-ben döntött úgy, hogy minden évben más és más ország fenyőfájával díszítik fel a Szent Péter teret, amelyet a karácsonyi ünnepek alkalmával tízezrek keresnek fel.

A fenyőfa ünnepi kivilágításán pénteken cseh és német személyiségek egyaránt részt veszek. Az erre az alkalomra Vatikánba érkező cseh és német zarándokokat Ferenc pápa is fogadja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.