Három tanulmány kíséretében

Háromnyelvű kötet mutatja be Németh Ilona Dilemmáját

Magyar, szlovák és angol nyelvű kötet mutatja be Németh Ilona Munkácsy-díjas szlovákiai magyar képzőművész 2011-ben készült, Dilemma című installációját 3 tanulmány kíséretében András Edit szerkesztésében.

2013.12.04 01:30MTI

A Kalligram Kiadónál megjelent, több mint 350 oldalas kötet Németh Ilonának az Ernst Múzeumban rendezett, Dilemma című 2011-es kiállításáról és az azt követő kassai, majd brünni bemutatóról szól. Budapesten a tárlat politikai szinten botrányt jelentett, művészetelméletileg pedig a kiállítási tér kezelésének újszerű elgondolását testesítette meg.

Ennek a problémának a körüljárása olvasható a modern tipográfiájú albumban - mondta el az MTI-nek Hushegyi Gábor művészettörténész, aki a kötet bevezetőjét írta és korábban két könyve is megjelent a dunaszerdahelyi művészről.

A képzőművész eredetileg az Ernst Múzeum egész terét egy nagyszabású installációvá alakította volna át. Ám az előkészületek előrehaladásával egyre kevésbé tudott azonosulni ezzel a tervvel, ezért saját koncepcióját gyökeresen megváltoztatva egy olyan mű elkészítése mellett döntött, amely sokkal inkább reflektál a megvalósulás körülményeire, az alkotó személyes döntésének motivációira, a kulturális környezetre, mint az eredeti koncepció tartalmára - magyarázta a művészettörténész.

A nemzetközi tudományos életben elismert filozófus, Heller Ágnes családtörténetének egy részlete köré épült volna az installáció, ugyanis a filozófus nagyanyja, Meller Zsófia több mint 130 évvel ezelőtt az első nő volt, aki egyetemet végzett, Bécsben diplomázott. A nagymama az előadásokat elzárva, egy paravánnal eltakarva hallgathatta meg.

Heller Ágnes és filozófustársai ellen akkor vizsgálatok folytak, ezért Németh Ilona csak terve csonka változatát készítette el - idézte fel a művészettörténész. 2012 tavaszán a kassai kiállításon már megvalósult az eredeti koncepció és ezt mutatták be Csehország második legnagyobb városában, a dél-morvaországi Brünnben is.

A három kiállítást fogja össze az album három tanulmánya. Az első értekezésben András Edit, az MTA BTK Művészettörténeti Intézetének munkatársa az installáció női aspektusát elemzi.

A második tanulmányban Bojana Pejic, a bécsi művészeti akadémia tanára a szabadság témakörét járja körül, míg a harmadik tanulmányban Daniel Grun Németh Ilona művészeti döntését, a szabadság-autonómia-lét hármas egységét elemzi.

A kötet művészeti kritikákat, beszélgetéseket is tartalmaz a három kiállítás helyszínéről gazdag képanyaggal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.