Jön Mucha

Szecesszió a képzőművészeti egyetemen

Mucha és társai címmel mintegy 80 szecessziós plakátból nyílik kiállítás hétfőn a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében.

2013.11.17 15:53MTI
Kép: MKE

Az Alfons Mucha (1860-1939) cseh plakátművésznek, a szecesszió egyik legnagyobb mesterének 70 poszteréből álló értékes gyűjtemény 1900 körül került az egyetem jogelődjéhez, a Mintarajztanodához - mondta el az MTI-nek Blaskóné Majkó Katalin, a könyvtár vezetője.

Hozzátette, hogy az elmúlt években újabb 14 értékes darabbal egészült ki a gyűjtemény, ez ad alkalmat a kiállításra. A szecessziós poszterek iránt nagy az érdeklődés, a korábbi anyagot bemutatták már Bécsben, Rómában, Bolognában és Genovában. Az akkori tárlathoz katalógus is készült.

Kőnig Frigyes tanszékvezető egyetemi tanár elmondta, hogy a 142 éves intézmény könyvtárának és irattárának rendezésekor több ezer fotográfia, rajz, sokszorosított grafika és japán metszet került elő.

A gyűjtemény tudományos feldolgozására a Magyar Nemzeti Galéria két művészettörténésze, Bakos Katalin és Földi Eszter vállalkozott. Az ő munkájuk eredménye, hogy ma az érdeklődők rendelkezésére áll a nagyrészt litografált szecessziós plakátokból álló gyűjtemény, amelyben a 19. század végén, a 20. század első évtizedében alkotó legkiválóbb mesterek munkái találhatók meg.

A kiállítás egyszerre szolgál oktatási célt és a széles közönség is megismerheti. Abba az ívbe tartozik, amely az egyetem gyűjteményét hivatott bemutatni - emelte ki a professzor. A Mucha és társai című kiállítás december 20-áig látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.