Jótékonysági koncertsorozat indul

A szegedi Dómban csendül fel az Omega Oratórium

Vasárnap a szegedi Dómban csendülnek fel az Omega együttes népszerű slágerei oratorikus formában. A csongrádi megyeszékhely az első állomása annak a jótékonysági koncertsorozatnak, amelyet a bátaszéki katolikus templom tornyának felújítására indít a zenekar.

2013.11.29 15:54MTI
MTI

A Bátaszéken született Kóbor János ötlete volt, hogy az Omega Oratóriumot több helyen bemutatva segítsenek a település templomtornyának felújításában. Az életveszélyessé vált torony bontásakor ugyanis találtak egy régi zsindelydarabot, amelyre az építéskor ráírták az egyik adományozó nevét.

A Kóbor név az Omega frontembere, Kóbor János egyik felmenőjének tiszteletére került a zsindelyre. A zenekarban a történet hallatán született meg az elhatározás egy jótékonysági koncertsorozat megrendezésére, ennek első állomása a szegedi Dóm.

Az énekes korábban azt mondta, egy ilyen jellegű jótékonysági műsort templomban kell tartani, lehetőleg olyan repertoárral és előadásban, amely egy hagyományos rockkoncerttel szemben igazodik a helyhez és annak szelleméhez. Az együttes oratórium jellegű összeállításban játssza majd el népszerű dalait.

Az Omega Oratórium trilógiává bővíti a zenekar két korábbi művét, a Szimfóniát és a Rapszódiát. Mint Kóbor János fogalmazott, ezek a rockzenétől távoli műfajok, a szerzők az eredeti Omega-daloknak teljesen új értelmezést adtak, megtartva ugyanakkor a rockzenei elemeket. A koncertsorozat advent első vasárnapján kezdődik.

Az esten az együttes mellett Bókai Zoltán vezényletével közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a Vaszy Viktor-kórus. A Pécsi Egyházmegyéhez tartozó bátaszéki templom 1903-ban épült. Idén áprilisban az életveszélyes részeit visszabontották. Az egyházmegye szóvivője, Dömötör Enikő pénteken az MTI-nek elmondta: a napokban készült el a templom felújításának szakmai anyaga. Ennek részleteit hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.