Klasszikus

Bartók és Liszt művei a zágrábi Gvozdanovic Szalonban

Magyar zeneszerzők, Bartók és Liszt zenéi csendülnek fel a Budapesten diplomázott Danijel Detoni zongoraművész és a Zagreb Trio előadásában a zágrábi Gvozdanovic Szalonban kedden.

2013.11.04 19:06MTI

A magyar-horvát zongoraművész, Danijel Detoni és a Zagreb Trio másik két tagja, Martin Drausnik hegedű- és Pavle Zajcev csellóművész előadásában Bartók Béla Román táncok és Szvit, Liszt Ferenc Elfelejtett keringő, a 123. Petrarka szonett és a 7. Magyar rapszódia hangzik el.

Három horvát zeneszerző munkája is szerepel a kamarakoncerten: Dora Pejacevictől, aki Teodor Pejacevic horvát bán lányaként Budapesten született 1885-ben, a D-dúr trió hangzik el, valamint Marko Ruzdjak Veduták és Dubravko Detoni Zovu me Tryor című darabja.

A felsővárosi palotát 1966-ban Anka Gvozdanovic (született Busch Anna) a zágrábi Iparművészeti Múzeumnak ajándékozta a művészeti gyűjteménnyel együtt, amely több mint ezer műtárgyat, közte porcelánt, kerámiát, üveget, ezüstöt, festményeket, bútorokat, velencei csillárokat, keleti szőnyegeket tartalmaz.

A palota tulajdonosa és lakója Dragutin Gvozdanovic volt, aki 1851-ben születetett Pécsett nemesi főtiszti családban. Művészetpártolóként és műgyűjtőként volt ismert. 1919-ben vette feleségül az 1887-ben Budapesten született Busch Annát, aki 1908-ban Tomka István tanítványaként zongoratanári diplomát szerzett Budapesten a Nemzeti Zenedében. Tomka István pedig Liszt Ferenc tanítványa volt.

Busch Anna a magyar és a horvát mellett németül, angolul, olaszul és franciául beszélt. 1919-ben, a házasságkötés után Zágrábban beköltözött a Gvozdanovic-palotába, ahol a két világháború között megfordult a horvát főváros értelmiségi elitje, köztük Miroslav Krleza író, Branko Senoa festőművész és Nikola Faller zeneszerző, karmester. A fekete, a vörös, a kék és a zöld szalonban tartották a koncerteket, táncos jótékonysági estélyeket és ünnepi vacsorákat. A Zöld Szalon különlegessége a pécsi Zsolnay gyár kerámiái voltak.

Dragutin Gvozdanovic 1926-ban, felesége Anka 1968-ban hunyt el Zágrábban - olvasható a www.muo.hr, a zágrábi iparművészeti múzeum honlapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.