Október 23.

Eddig nem látott 56-os "szilánkok" a kecskeméti Cifrapalotában

Szilánkok - 1956 címmel egyedi, a múzeumlátogatók számára eddig ismeretlen emlékanyagból nyílik tárlat szerdán a Kecskeméti Katona József Múzeum "Cifrapalota" Kiállítóhelyén.

2013.10.23 03:29MTI

Bencsik Orsolya, az intézmény kulturális programszervezője elmondta: a szabadságharc évfordulója alkalmából Máday Norbert helyi magángyűjteményének anyagát bemutató kiállítás segítségével bepillanthatnak az érdeklődők az előzmények, az 1950-es évek világába, majd a forradalom napjaiba.

Emlékeztetett: 1956 októberének eufóriája, majd a kétségbeesett küzdelem mindössze 13 napig tartott. E rövid időszak kevés tárgyi emléke hatalmas veszteségeket szenvedett a megtorlások alatt.

A diktatúra még az emlékét is ki akarta törölni ezeknek a tiszta, felemelő pillanatoknak - fogalmazott a programszervező. Hangsúlyozta: a kiállításon látható emlékanyag unikális, egyedi, a múzeumlátogatók számára ismeretlen. A tárlat nagy hangsúlyt helyez egy kevéssé feldolgozott témára: az emigrációra, hiszen közel kétszázezer ember hagyta el az országot a forradalom után.

Az ő sorsuk, menekülésük históriája sokáig szinte teljesen ismeretlen volt a magyar közönség számára, ám a külföldről hazakerült, megdöbbentő és elgondolkodtató fotók és tárgyak most hiteles képet festenek a történelem e fontos szeletéről - tette hozzá.

A közszemlére tett képanyagról szólva kiemelte: a kegyetlen és szívbemarkoló valóság ábrázolása, a kisgyermekkel menekülő édesanya, a szüleitől elszakított és rájuk évek múltán idegenként tekintő gyermek, vagy éppen a menekülttáborban elalvás előtt imádkozó kislány mind-mind rendkívüli hatású dokumentum.

Jelezte: a tárlat tervezése során az egyént, az embert állították a középpontba, mivel csak személyes élethelyzetek bemutatásán keresztül válik igazán átélhetővé mindannyiunk számára ez a korszak.

Rámutatott: a december 15-ig látogatható tárlat tanúsága szerint 1956 magyar szabadságharca annak vérbefojtása ellenére is sikeresnek és dicsőségesnek bizonyult, szellemisége a mai napig tanít és útmutatást ad a felnövekvő nemzedékeknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.