Több nagy művész látható

Orosz-magyar kulturális kapcsolatok - képekben

David Ojsztrah hegedűművész, Arkagyij Rajkin színész, konferanszié, Ruttkai Éva és Kállai Ferenc színész, Kodály Zoltán zeneszerző és az 1960-as évek többi nagy művésze látható a budapesti Orosz Kulturális Központ csütörtökön nyíló fotókiállításán, amelyet az intézet fennállásának 40. évfordulójára rendeztek.

2013.10.16 04:29MTI

A budapesti orosz intézetben csütörtökön jubileumi ünnepséget tartanak, ettől kezdve lesz látható az orosz-magyar kulturális kapcsolatokat az 1960-as évektől 1990-ig reprezentáló fotókiállítás - mondta el az MTI-nek Valerij Platonov, a kulturális központ igazgatója.

Hozzátette, az intézet ötlete volt, hogy állítsanak össze az évfordulóra fotókiállítást az Oroszországi Föderáció Állami Archívumából és a Magyar Távirati Iroda képeiből, bemutatva az élénk kulturális kapcsolatokat, a két ország művészeti életének kiemelkedő alakjait.

Platonov megemlítette a David Ojsztrah hegedű-, a Szvjatoszlav Richter zongoraművész, a Jelena Obrazcova operaénekes budapesti fellépéseiről készült fényképeket, a Jurij Ljubimov alapította Taganka Színház emlékezetes Hamlet-előadását Vlagyimir Viszockijjal a főszerepben 1976-ban Budapesten.

Olga Lepesinszkaja, a híres balerina miután abbahagyta a táncot, Budapesten is tanított, gyakorlatvezető balettmester volt a budapesti Operaházban. Róla is van fotó, és a másik balettnagyságról, Maja Pliszeckajáról szintén. A korszak nagy színészegyéniségei, Ruttkai Éva és Gábor Miklós Szergej Bondarcsuk orosz filmrendezővel látható egy társaságban.

Törőcsik Mariról a moszkvai filmfesztiválon készült kép, ezen az újratalálkozás öröme látszik, amikor egy orosz színésznővel üdvözlik egymást. Kállai Ferenc a Revizor főszerepében látható egy szentpétervári vendégjátékon. Kodály Zoltán zeneszerző Adam Hacsaturján és Dmitrij Sosztakovics társaságában van lefényképezve Moszkvában, a zeneszerzők szövetségében. Arkagyij Rajkin színész, konferanszié a Madách Színház társulatával látszik egy fotón - sorolta Valerij Platonov.

A csütörtöki jubileumi ünnepségen a moszkvai Novaja Opera szólistái, az Anima ének kvartett lép fel, Tompos Kátya orosz románcokat ad elő, míg Blaskó Bernadett Kálmán Imre operettjeiből énekel - jegyezte meg az orosz intézetigazgató. A kiállítás október 28-áig látható a budapesti Orosz Kulturális Központban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.