Magyar kultúra

Magyar Festészet Napja - Szerbia és Csontváry a középpontban

Szerbia díszvendégségével rendezik meg október 14. és 25. között országszerte és a határon túl sok tucat ingyenes programmal a 12. Magyar Festészet Napját, amely számos helyszínen megemlékezik a 160 éve született Csontváry Kosztka Tivadarról is.

2013.10.10 13:35MTI

A rendezvényt először 2002-ben tartották meg civil kezdeményezésre Budapesten, Szent Lukács, az orvosok és a festők védőszentje napján, október 18-án. Az egynaposnak indult festészeti ünnep célja, hogy Bartók és Kodály országában a zenei mellett a képzőművészeti műveltséget is fejlessze és minél szélesebb közönség számára mutassa be a kortárs magyar festészetet - mondta el a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke.

Kiss Zoltán László hozzátette: terveik szerint a fesztivál ezentúl minden évben vendégül látja egy-egy szomszédos ország képzőművészeit, elsőként Szerbia kortárs festői mutatkozhatnak be.

Kocsány János, a Graphisoft Park vezérigazgatója bejelentette: a technológiai-oktatási központ egyik frissen felújított épülete éppen a Magyar Festészet Napja gyűjteményes kiállításával nyílik meg október 17-én, 1000 négyzetméteres kiállítóterében a magyar középgeneráció, valamint szerb vendég festőművészek alkotásai láthatók majd.

Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Képzőművészeti Tagozatának vezetője arra emlékeztetett, hogy bár a rendezvénysorozat központi kiállításának az MMA egyelőre helyet nem tudott adni, de anyagilag már ebben az esztendőben támogatta azt. Amint azonban átadják a Pesti Vigadó felújított épületét, a festészet napi tárlatok ott találhatnak majd otthonra - közölte.

Gazsó L. Ferenc, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese elmondta: az átalakuló közmédia kiemelt feladatának tekinti, hogy a kultúra értékeit eljuttassa a közönséghez, ezért televíziós és rádiócsatornái, online hírfelületei, valamint hírügynöksége kiemelt figyelemmel kíséri a Magyar Festészet Napját.

A szervezők közlése szerint október 18-án rendezik meg az immár hagyományossá vált Festészet Ünnepét a XI. kerületben, a Bartók Béla úton, másnap a Szolnoki Képzőművészeti Társaság rendez kiállítást, majd 20-án a szegedi Reök-palotában a Magyar Festészet Napja egyik kiemelt tárlatán 70 év feletti festők és a fiatal, 35 év alatti generáció művészetét ismerhetik meg a műfaj szerelmesei. Ekkor adják át a Magyar Festészet Napja Alapítvány életműdíját és fiatal tehetségeknek odaítélt Maticska-díját is.

A Magyar Festészet Napja részletes programja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.