Nagy nyugalomban

Herman Van Rompuy kiadta második haiku kötetét

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Brüsszelben bemutatta második haiku kötetét. A háromsoros költemények Japánban divatosak.

2013.10.04 05:30MTI
Fotó: wikipedia.org

"Kell bizonyos nyugalom ahhoz, hogy az ember haikut írjon, de a legszebb, hogy maga az írás is nyugalmat ad" - mondta Herman van Rompuy könyvének bemutatóján a brüsszeli japán nagykövet rezidenciáján.

Herman Van Rompuynek a haiku iránti érdeklődése nem mai keletű: 2005 óta ír ilyen verseket. Röviddel az Európai Tanács elnökévé történt kinevezése után 2009-ben azzal lepte meg tárgyalópartnereit, hogy az unió elnöki trojkájának ülésén mondott beszéde végén a következő haikut olvasta fel:

"Három hullám jő,

együtt ér kikötőbe,

íme, a trojka."

2010-ben kiadott első haiku kötete 4000 példányban kelt el. "A haikuk összhangban vannak a személyiségemmel" - írta a minap Facebook oldalán.

Az új válogatás, amelyet a korábbihoz hasonlóan egy versekre szakosodott flamand kiadó jelentetett meg, 32 haikut tartalmaz. Valamennyit anyanyelvén, hollandul írta, franciára, angolra, németre és japánra fordították le őket, a haiku-írás szigorú szabályai szerint: háromsorosak, a sorok 5, 7 illetve 5 szótagosak.

A könyvet Van Rompuy kedvenc haikuja zárja:

"Egy hű, vén kutya,

Az öreg gazdájával

Vénül csak egyre."

A Haiku 2 című kötet ezer példányban jelent meg, 16,95 eurós (mintegy 5000 forint) áron kerül a boltokba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.