Életükben először

Argentínai magyar közösség tagjai látogattak hazánkba

Életében először látogatott hazánkba a közmédia szervezésében egy argentínai magyar közösség két tagja, a 73 éves Szalma Gizella és a 75 éves Botka Gyula, akik a közmédia Itthon vagy!-Magyarország szeretlek! elnevezésű hétvégi műsorában is szerepelnek majd.

2013.09.25 02:29MTI
Fotó: MTI

"Csak egy napja érkeztünk, de rögtön úgy éreztük, hogy ez a mi földünk. Soha nem gondoltuk volna, hogy el tudunk jutni Magyarországra, hiszen nagyon drága a repülőjegy" - mondta el az MTI-nek Szalma Gizella és Botka Gyula, akik ellátogattak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházába is.

Szalma Gizella és Botka Gyula Argentína legszegényebb tartományából, Chacóból érkezett, ahová az első magyarok az 1920-as évek közepén települtek ki egykor mintegy kétezres közösséget alkotva. Jelenleg két településen élnek nagyobb számban, Villa Angela városkában és Coronel Du Graty faluban, valamint a körülötte lévő tanyákon.

Mint elmondták, most végre mindketten találkozhatnak magyarországi rokonaikkal, és felkereshetik nagyszüleik sírját, de egyéb programokat is terveznek.

Szalma Gizella Argentínában abból él, hogy dobostortát készít, ezért többek között ezt az édességet szeretné megkóstolni egy budapesti cukrászdában, a sajtos-tejfölös lángost pedig már hétfőn kipróbálták. Botka Gyula hozzátette: bár szüleiktől mindketten sok magyar nyelvű könyvet örököltek, szeretne újabb köteteket hazavinni Argentínába.

Az argentínai magyarokat az MTVA székházában Böröcz István vezérigazgató fogadta, aki a találkozó után elmondta: szimbolikus erejű lépésnek szánták, hogy a közmédia hazahozott két idős chacói embert, akik még soha nem jártak Magyarországon.

Ők már kint születtek, de megőrizték anyanyelvüket - emlékeztetett a vezérigazgató, méltatva, hogy annyi évtizednyi külföldi lét után "ép magyar nyelvvel és ép magyar tudattal" érkezett Szalma Gizella és Botka Gyula Magyarországra. Szalma Gizella és Botka Gyula az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című műsorban is szerepel majd.

A közmédia a hétvégén, Szent Mihály napja alkalmából első alkalommal tartja hagyományőrző programsorozatát kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. A hétvégén több mint 1300 település kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyamban tudósít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.