Nemzetközi konferencia

A gyerekek és a média

Immár hetedik alkalommal rendezi meg nemzetközi konferenciáját A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra címmel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), együttműködve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH).

2013.09.23 15:24MTI

A szerdától péntekig Balatonalmádiban zajló eseményt hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be a szervezetek a fővárosban.

Edvi Péter, az NGYSZ elnöke elmondta, hogy a kétévente megrendezendő konferenciát ezúttal is egy átfogó kutatás előzte meg a fiatalok és gyermekek médiahasználatáról. Hozzátette: a mintegy kilencven előadás résztvevői között hét külföldi szakembert is meghallgathatnak az érdeklődők.

A konferenciát - amelyen az NMHH elnöke mellett a médiatanács több tagja, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója is részt vesz - egy zárónyilatkozat elfogadásával zárják, amelyben a szakértők, a kutatók és a hatóság szakemberei összegzik közös célkitűzéseiket.

Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója a hatóság fontos feladataként határozta meg a gyermekek és fiatalok védelmét. Beszámolt arról, hogy ezt részben a médiát a felsőoktatásban tanulók segítésével, korszerű médialaborok létrehozásának támogatásával valósítja meg a hatóság, részben az átadás előtt álló H95 Bűvösvölgy, médiaértést oktató központtal.

A fiatalok védelme érdekében folytatott vizsgálatok eredményének nevezte, hogy az elmúlt években nemcsak bizonyos műsorok, például valóságshowk miatt kiszabott bírságok összege, hanem száma is csökkent, vagyis a televíziók normakövetőbbé váltak.

Vass Ágnes, az NMHH Médiatanácsának tagja arról számolt be, hogy a konferencián példákon keresztül mutatja be ezen aggályos tartalmakat és az azokkal kapcsolatos vizsgálatok eredményét.

Fontosnak nevezte a fiatalokra káros tartalmak visszaszorítását vagy megfelelő korhatári besorolását, ezek ugyanis – mint mondta – hatással vannak a serdülők kialakuló értékrendjére. Kollarik Tamás, a médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra programjának koordinátora azt ismerteti majd, hogy miként támogatja a hatóság a gyermekbarát tartalmak létrehozását.

László Miklós és Ságvári Bence szociológusok, az NGYSZ kutatócsoportjának tagjai elmondták, az idei felmérésükben – amikor óvodásokat, valamint 7. és 11. osztályosokat kérdeztek meg – azt állapították meg, hogy a fiatalok a tévé helyett inkább az internetet, azon belül is a közösségi oldalakat választják, eszközként pedig a számítógép helyett az okostelefonok felé fordulnak.

Kutatásukat 15 éve rendszeresen elvégzik, így az mára átfogó képet ad a gyermekek médiahasználatának változásairól - mondták. A háromnapos konferencián Koltay András, a médiatanács tagja a gyermekek médiával kapcsolatos jogi védelméről tart előadást, míg Bodonovich Jenő hírközlési és médiabiztos arról, milyen szerepe van a médiának a fiatalok öngyilkosságának megelőzésében. Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója Közmédia a gyermekek szolgálatában címmel szól a jelenlévőkhöz.

Hammer Ferenc szociológus a fiatalok nethasználatáról beszél majd, míg Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökeként a hivatal internetes gyermekjogi projektjét mutatja be.

A plenáris ülések mellett Tartalmak-oktatás-fejlesztés-játék címmel vehetnek részt szekcióülésen a jelenlévők. Egy másikban a felhasználók, míg a harmadikban az intézmények szemszögéből vizsgálják meg a médiát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.