Hungarikum lehet

A csabai kolbász a gyulai vár és a gyulai kolbász kiemelt nemzeti értékeink

A Békés Megyei Értéktár Bizottság döntése alapján a csabai kolbász, a gyulai kolbász és a gyulai vár kiemelt nemzeti érték, ezeket a Békés megyei értékeket javasolja hungarikummá nyilvánítani.

2013.09.23 23:29MTI

A Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Farkas Zoltán az MTI-hez hétfőn közleményben tájékoztatta arról, hogy a megyei értéktár bizottság megtartotta alakuló ülését, amelyen a beküldött szakmai anyagok és a Magyar Értéktár Bizottság rendelkezései alapján, egyhangú szavazattal nyilvánította "Békés Megyei Értékké" a csabai kolbászt, a gyulai kolbászt és a gyulai várat. Ezek az értékek bekerülnek a Magyar Értéktárba, a bizottság pedig kezdeményezte hungarikummá nyilvánításukat a Hungarikum Bizottságnál.

A közlemény ismerteti: a csabai kolbász és a gyulai kolbász készítése ötvözi a helyi hagyományokat és a népszokásokat, ugyanakkor a termékek ízvilága egyedi és sajátos. A gyulai vár pedig Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavára, amely az Alföld meghatározó épített öröksége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.