Hungarikumnap

Fazekas: a hungarikumok a nemzeti egység megjelenítői

"A hungarikumok a nemzeti egység megjelenítői, és fontos, hogy átérezzük értékeink jelentőségét."

2013.04.13 15:14MTI

Fazekas Sándor (Fidesz) vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke szombaton az Országházban tartott hungarikumnapon szólalt fel.

A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: az Országgyűlés több mint egy éve, április 2-án ellenszavazat nélkül fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt. A tárcavezető a jogszabályt mérföldkőnek nevezte a magyar értékek védelme területén, ugyanis széles körű lehetőséget teremt a magyarság által létrehozott, a nemzet számára fontos anyagi és szellemi értékek felkutatásához, összegyűjtéséhez és regisztrációjához. 

A törvényben megalkották a Magyar Értéktár fogalmát, amelyet Fazekas Sándor a hungarikummá váláshoz vezető út előszobájának nevezett. A hungarikumtörvény eleget tesz annak az alapvető célkitűzésnek, hogy egyszerre érvényesüljön a magyarság egészére kiterjedő társadalmi önszerveződés, valamint az egységes szellemiséget közvetítő kulturális javak védelmezése. 

Utalt arra is, hogy a kormány elfogadta a hungarikum törvény végrehajtási rendeletét, amelynek révén - jogilag szabályozott keretek között - megkezdődhet a magyarság számára fontos értékek szervezett gyűjtése. Ezeknek a javaknak a felkutatása nemzetstratégiai érdek, az egyik legfontosabb feladat - jelentette ki. Rámutatott arra: a Magyar Értéktár összeállításához pedig összmagyar gyűjtőmozgalom szükséges. 

Ezt felismerve egy többlépcsős, piramiselvű rendszert alakítottak ki, amely nagy mértékben támaszkodik majd azokra a közösségekre, amelyek értékrendjében kiemelt helyet foglal el a kultúra és a nemzet. Jelezte: a legkiemelkedőbb magyar értékek pedig megkapják a hungarikum minősítést. A rangot a Hungarikum Bizottság adományozhatja azoknak az anyagi és szellemi értékeknek, alkotásoknak, amelyek a magyar nemzet csúcsteljesítményeit alkotják. 

Emellett fontosnak nevezte, és az egyik elsődleges tennivalónak tartotta a hungarikumok széles körű megismertetését bel- és külföldön egyaránt. Annak érdekében pedig, hogy ezeknek az alkotásoknak teljes körű védelmet lehessen nyújtani, a hungarikum minősítést hamarosan védjegy fogja fémjelezni - közölte Fazekas Sándor.

A rendezvényen felszólalók közül mindenki a nemzeti értékek védelmének és megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, köztük Lezsák Sándor (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja, továbbá Simicskó István (KDNP) az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, a Hungarikum Bizottság tagja, valamint Horváth Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő, továbbá Závogyán Magdolna, a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet főigazgatója is.
 
A rendezvényen a jelenlévők megismerkedhettek többek között a táncházmozgalom, az Aggteleki Cseppkőbarlang, a pécsi őskeresztény temető, továbbá a fővárosi Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út, de a pannonhalmi bencés főapátság és természeti környezete, valamint a busójárás, a herendi porcelán és a törkölypálinka értékeivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.