Csípős lesz...

Megnyitotta kapuit a 24. Kalocsai Paprika Fesztivál

Szombaton megnyílt a 24. Kalocsai Paprika Fesztivál, valamint a 17. Paprikás Ételek Főzőversenye az érseki városban.

2013.09.15 04:29MTI

Török Ferenc (Fidesz), Kalocsa polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a város legnagyobb ünnepe az elmúlt évtizedek alatt nemcsak a világhírű fűszernövénnyel, hanem az itt élő emberekkel is egybeforrt.

Az érseki város évről évre büszkén ad ízelítőt kultúrából, hagyománytiszteletből, vendégszeretetből - fűzte hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a fesztivál történetében pénteken először rendeztek szakmai konferenciát a paprikáról.

A rendezvényen részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki köszöntőjében elmondta: megtiszteltetés számára, hogy a Szent István Kalocsai Paprika Lovagrend tagjává választják, pedig ellenzi, hogy hivatalban lévő politikus bármilyen kitüntetést kapjon.

"Egyetlen különös oka van annak, amiért ezt a megtiszteltetést elfogadom (…), hogy önök előtt a kalocsai paprikagyár" egykori segédmunkása áll - mondta a miniszter, visszaemlékezve az 1978-as paprikaszüretre, amikor két hónapig rakodómunkásként dolgozott az egykori "Forradalmi ezred" előfelvételis sorkatonájaként a város melletti földeken.

A rendezvény helyszínét megtöltötték a főzőverseny résztvevőinek sátrai, amelyekben a karcagiak hagyományos birkapörköltje, marhapörkölt, gulyás és még számtalan paprikás étel főtt a bográcsokban.

A váráscsarnokban pedig világrekord-kísérlet folyt: harminc méter hosszú paprikás kalács "kácsi" készült. A fesztiválra kilátogatók a helyi népművészetből, a város és a környező települések táncosainak tudásából is ízelítőt kapnak.

Kalocsa erdélyi testvértelepülésének, Székelykeresztúrnak és a szerbiai Kúlának a tánccsoportja is bemutatkozott. Vasárnap paprikalovag-választás és folklórműsor színesíti a programot, majd tűzijátékkal ér véget a fesztivál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.