Igazi csemege

Japán bábszínház "vendégeskedik" Győrben

Kulturális csemegét kínál közönségének jövőhét kedden a győri Vaskakas Bábszínház: egy Japánban hagyományos, de már alig játszott stílust képviselő társulat bemutatóját.

2013.09.15 02:29MTI

Az Asiri-za az egyetlen olyan társulat Hokkaidón, Japán második legnagyobb szigetén, amely hagyományos ningjó dzsórurival foglalkozik. Ennek lényege, hogy hárman mozgatnak egy bábot egy speciális technikával.

Ez évszázadokkal ezelőtt, az egyszerű kesztyűbábok továbbfejlesztéséből kialakult művészi technika. A társulat célja nem pusztán a hagyományőrzés, hanem új hagyományok teremtése egy olyan vidéken, ahol a régiek nem maradtak fenn.

Ezt jelzi az is, hogy a társulat neve Hokkaidó őslakosai, az ajnuk nyelvén azt jelenti, hogy "új". A 18 esztendeje alapított társulat évente egy bemutatót tart, emellett vendégszerepléseket vállal szerte Hokkaidó szigetén. 2007-ben a három legjobb együttes közé jutottak kategóriájukban az ázsiai szigetország egy rangos kulturális fesztiválján.

A Vaskakas Bábszínház közlése szerint az élő zenével kísért programban helyet kapott békéért és termékenységért fohászkodó ünnepi tánc éppúgy, mint komikus táncmű vagy a hagyományos japán szerelmi történet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.