Kezdődik a szezon

A Pannon Filharmonikusok majdnem 90 hangversenyt adnak a szezonban

Az elismert lengyel komponista, Krzysztof Penderecki I. hegedűversenyének magyarországi bemutatójával kezdi az új évadot csütörtökön a Pannon Filharmonikusok zenekar, mely 87 hangversenyt, köztük sok külföldi fellépést tervez a 2013/2014-es évadban.

2013.09.11 20:31MTI

Horváth Zsolt, a pécsi együttes igazgatója szerdán, a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta: 21 karmester vezényletével 66 zeneszerző összesen 111 zeneművét játsszák el Pécsen, a Kodály Központban, Budapesten, a Művészetek Palotájában, s egyebek mellett világhírű svájci és németországi koncerttermekben.

A koncertek magas színvonalához olyan művészek járulnak hozzá, mint a Penderecki hegedűversenyében közreműködő Kelemen Barnabás hegedűművész, Howard Williams dirigens, a zenekar örökös tagja, az Amadina Ütőegyüttes, Andrei Gavrilov zongoraművész és Kocsis Zoltán karmester.

Az évadban a közönség Rakonczai Viktor szerzeményeiből hallhat Valentin-napi válogatást, Rost Andrea Wagner-dalokat ad elő, Vígh Andrea a hárfa új oldalát mutatja be a Kodály Központ színpadán, a cimbalmon játszó Lukács Miklós és a tárogatót megszólaltató Borbély Mihály dzsessz-szimfonikus kompozícióval lép fel.

Az évad végéhez közeledve Várdai István, Várjon Dénes és Baráti Kristóf közösen játszik Beethoven Hegedűversenyében, a szezon zárásaként Ligeti András és Jandó Jenő is fellép.

A karmesterpódiumon Bogányi Tibor vezető és Vass András állandó karmesteren kívül feltűnik Michael Zukernik, Ola Rudner, Christian Schumann és Kobajasi Kenicsiró is.

Horváth Zsolt kiemelte, hogy a filharmonikusok a magas művészi színvonal folyamatos fenntartása érdekében rezidens szólistának szerződtették Bogányi Gergely neves pianistát.

Az igazgató az együttesnek az elmúlt tíz évben tett erőfeszítéseinek, szakmai munkájának elismeréseként értékelte, hogy idén novemberben részt vehet a 7. Őszi Normandiai Fesztiválon, majd tizenhárom hangversenyből álló turnéra indulhat Svájc és Németország nemzetközi szinten is kiemelkedő koncerttermeibe.

A zenekar a turné végén a Berlini Filharmonikusok 2600 embert befogadó nagytermében mutatkozik be - mondta el, majd hozzátette: e külföldi vendégszereplés műsorát a pécsi közönség is megismerheti december 8-án egy válogatáskoncert keretében.

Horváth Zsolt újdonságként említette, hogy a Pannon Filharmonikusok október 23-án díszhangversenyt adnak az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából, s jövő májusban vendégül látják a kiváló szólistákkal érkező Kolozsvári Szimfonikus Zenekart.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere hangsúlyozta, hogy a városvezetés a művészi színvonal tekintetében magas elvárást támaszt az együttessel szemben, amelynek az meg is tud felelni. A politikus reményét fejezte ki, hogy a Pannon Filharmonikusok újévi koncertje a jövőben országos érdeklődésre is számot fog tartani, valamint Magyarország és Horvátország kapcsolatának erősödése a régióban zenei téren is egyre intenzívebben jelentkezik.

Horváth Zsolt a zenekar fejlődésére és koncertjei népszerűségére példaként hozta fel, hogy amíg tíz évvel ezelőtt egy évadban mindössze 300 jegyet értékesítettek, programjaikra tavaly már 50 ezren voltak kíváncsiak. Hozzáfűzte, hogy a közönségük Magyarországról 400 településről, külföldről 50 országból érkezett.

Az új évadról és a zenekarról tovább információk a www.pfz.hu internetes oldalon olvashatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.