Személyes okok

Belefáradt a rendezésbe Mijazaki Hajao japán animációs filmrendező

Hetvenkét évesen belefáradt a rendezésbe és a jövőben többek között igazi szenvedélyének, a rajzolásnak akarja szentelni idejét Mijazaki Hajao Oscar-díjas japán animációs filmrendező.

2013.09.06 22:29MTI

A rendező egy tokiói szállodában tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az általa nagyra becsült, szabadkezes rajzolási technikákkal készülő egész estés filmek rendezésével járó stressz elkezdte felemészteni őt. "Ha animátorként képes vagy tökéletesen megragadni a vizet vagy a szelet, akkor igazán boldog leszel a következő pár napban. De ha te vagy a rendező, akkor minden egyes döntést neked kell meghoznod. Ez pedig már nem tesz jót a gyomromnak" - húzta alá Mijazaki.

A japán mester elmondta, hogy egy kis pihenő után beleveti magát új munkáiba. Mint fogalmazott: dolgozni akar a "következő tíz évben vagy még tovább, amíg képes rá, hogy elvezessen a stúdióig". Rengeteg projekt van a fejében, köztük a saját stúdiójának munkáit bemutató Ghibli Museum kiállításainak megújítása.

Mijazaki 1985-ben alapította meg Takahata Iszao és Szuzuki Tosio közreműködésével cégét, a Studio Ghiblit. A vállalatnál számos rajzfilmkészítő dolgozik, ám Mijazaki sosem engedte ki kezéből a storyboardok és a jelenetek nagy részének megrajzolását. Az idős mester pénteken elárulta, hogy ma már sokkal több idejébe telik, hogy megrendezzen és befejezzen egy filmet. Legutóbbi, Kaze Tachinu (The Wind Rises) című alkotásának munkálatai öt évébe teltek, míg korábban minden sokkal gyorsabban ment.

"Minden animációs rendező másképp csinálja, de mivel én rajzolóként kezdtem, ezért muszáj a kezeimet használnom" - mondta. - Nem számít azonban, hogy mennyire próbálom összeszedni az erőmet mielőtt belevágok egy filmbe, az igazság az, hogy a koncentrációm évről évre csökken, és ezt érzem."

Egyesek szerint bár a rendező legutóbbi filmje szokatlanul személyes hangvételűre sikeredett és talán a befejezettség ritka érzésével töltötte el Mijazakit, úgy vélik, hogy visszavonulása mégsem lesz hosszú életű, hiszen a múltban már számos alkalommal bejelentette azt. Mijazaki szerint azonban ezúttal más a helyzet. Mint hozzátette: az az álma, hogy szombatonként átadja magát a pihenésnek, de nem biztos benne, hogy ez sikerülni fog. "Ami számomra pihenés, az mások számára munkának tűnik" - jegyezte meg.

A The Wind Rises, amely a mester tizenegyedik egész estés alkotása, a versenyfilmek között indult a 70. velencei filmfesztiválon. A japán mester a Chihiro Szellemországban című alkotásáért vehette át 2003-ban a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat és munkáival számos más elismerést is bezsebelt.

Legutóbbi munkája a második világháború legendás japán vadászrepülőgépe, a híres Mitsubishi A6M Zero tervezőjének, Horikosi Dzsiró japán mérnöknek az életére épül. A nacionalizmust és a háború veszélyeit boncolgató alkotás azonban a kritikák kereszttüzébe állította a rendezőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.